Zelf veganistische melk maken

Het wordt door wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker dat koemelk overbodig is voor de mens. Koemelk kan zelfs allerlei ziekten veroorzaken. Een van de redenen hiervoor is dat we tegenwoordig geen pure koemelk drinken maar een industrieel vervormd product op basis van koemelk. Een koe wordt door de boer gezien as een melkmachine en niet als dier. Daarom gaan steeds meer mensen een alternatief melkproduct kopen. De vraag is echter of dat nodig is. Veganistische melk is eenvoudig zelf te maken.

 

Waarom is koemelk niet meer gezond?

Met melk wordt in dit geval koemelk bedoeld en geen geitenmelk of kamelenmelk. Het meest gezonde product van koemelk is rauwe melk maar dat mag slechts beperkt worden verkocht in de westerse wereld. Sommige mensen vragen zich af of het gedeeltelijke verbod op rauwe melk niet een verkapte sponsoring is van de melkindustrie. Waarom is koemelk van de zuivelindustrie niet gezond meer? Een Zweeds onderzoek uit 2014 concludeert dat mensen die veel melk drinken een hogere kans op botbreuken hebben en eerder overlijden. In dit onderzoek werden ruim 100.000 proefpersonen gevolgd voor of 20 jaar of 30 jaar. Koemelk bevat te weinig vet. Het wordt afgeroomd. In melkvet zitten juist de belangrijkste vitaminen en mineralen.

 


Koemelk, het witte gevaar

Koemelk bevat te veel calcium. Te veel calcium wordt door het lichaam herkend als een gevaar. Het lichaam reageert hierop door calcium af te stoten. Er wordt volgens sommige onderzoekers calcium uit de botten onttrokken om het teveel aan calcium af te voeren. Andere onderzoekers zien dat de mineraaldichtheid van de botten op peil blijft maar dat mensen die veel melkproducten drinken wel iets meer botbreuken hebben. Dat is de reden dat melkdrinkers brozere botten hebben. Het is een mythe dat melk goed is voor de botten. In een land als Nederland zijn relatief veel meer botbreuken dan in een land waar nauwelijks melk wordt gedronken zoals China. Dat komt omdat Nederlanders te veel melk drinken.Koeien eten normaliter niet het gras wat de boeren ze nu voorschotelen. Ze eten allerlei kruiden, planten en grassoorten op. Klaver, gras, paardenbloemen en veel meer; koeien eten wat ze lekker vinden als ze de kans krijgen. Momenteel krijgen ze maar één soort gras. Dat zorgt ervoor dat koemelk nauwelijks vitaminen en mineralen meer bevat.Koeien hebben een eenkennig menu en worden daardoor sneller ziek. Om ze overeind en levend te houden hebben ze veel medicijnen nodig. De residuen van deze medicijnen komen in de melk en in vlees terecht.De melkmachines veroorzaken wonden aan de uiers. Hierdoor komt wondvocht en pus ook in de melk terecht. Drink smakelijk.


In het artikel in het februarinummer van de Groentesoos lees je hoe je van dagelijkse voedingsmiddelen zelf melk kan maken. Word lid van de Groentesoos om het artikel te lezen of wacht tot je de PDF online gratis kan downloaden.