Witlof is gezond voor de lever!

In de afgelopen jaren hebben Nederlandse onderzoekers vastgesteld dat witlof goed werkt tegen de malariaparasiet. Dat is niet zo verwonderlijk want vrijwel alle bittere groente- en fruitsoorten helpen tegen malaria. 

Witlof is een doorgekweekte groente uit andijvie en daarvoor weer uit de wilde cichorei, welke beide licht bitter zijn. Paardenbloemblad, bladeren van de boom waaraan papaya groeit en grapefruit zijn ook goed tegen malaria. Uiteraard moeten toeristen naar malarialanden gewoon eens per week malariatabletten met het bittere kinine slikken, of dagelijks een synthetisch tabletje, maar iemand die lang in de tropen verblijft kan moeilijk jarenlang tabletten slikken; zij kunnen beter dagelijks thee van papayabladeren nemen of groentegerechten met papayablad, want andijvie groeit niet goed in de tropen.


Ontstaan van witlof

Ik noemde al dat witlof uit andijvie en de cichoreiplant afstammen. Cichorei is al sinds oudsher een geneeskruid, maar werd doorgekweekt waardoor we nu andijvie kennen. Rond 1830 was er een boer in België, destijds nog Nederland, die tijdens de afscheiding van België en Nederland zijn andijviewortels in een kist met zand bewaarde. Na een paar maanden zag hij iets onder het zand vandaan komen; dat waren witte bladeren of loof! Zo ontstond de naam witlof. De planten zijn zo wit omdat ze tijdens het groeien geen licht zien; bladeren worden slechts groen door aanraking met licht. Pas tijdens het transportproces komen de eerste groene uiteinden aan de bladeren, omdat de plantjes het licht zien.

 

Bitter = goed voor lever

Verder zijn bittere groenten vrijwel altijd goed voor de lever. Het helpt de gal om meer stoffen af te drijven waarmee de lever beter functioneert. Witlof zorgt er onder ander voor dat de lever minder glucose aanmaakt; daarom is deze groente extra goed voor diabetici. Het kan in combinatie met andere groenten een beginnende diabetes makkelijk genezen.


Maak eens een smoothie met komkommer, basilicum en witlof want rauwe witlof is het meest gezond! Genees smakelijk!

Read an article in English about the medicinal use of endive.