Reguleer bloeddruk en versterk immuunsysteem met spinazie 

Spinazie behoort beslist in de top 10 van meest gezonde groenten thuis. 180 Gram spinazie bevat maar liefst 1110% van de ADH aan vitamine K! Ook zit er in deze hoeveelheid 377% van de ADH aan vitamine A. Verder bevat 180 gram 65% van de ADH aan foliumzuur, ook wel vitamine B11 geheten. Andere indrukwekkende ADH-percentages voor 180 gram spinazie zijn: vitamine B2 25%, C 29%, B6 22%, E 19%, het mineraal mangaan: 84%, Magnesium 39%, ijzer 36%, calcium 24%, kalium 24%, koper 15% en fosfor 10%. C. Voorts zit er veel tryptofaan in spinazie, deze stof triggert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon.


Tegen kanker

Spinazie werkt tegen kanker, vooral prostaatkanker. Dat is vooral te danken aan het hoge percentage omega 3 en 6 vetten. Lees het boek ´Het verzwegen verhaal van kanker´ van Brian Peskin als je meer wilt weten over de kankerwerende effecten van omega 3 en 6.


Immuunsysteem

Vitamine A, C en E in spinazie helpen het immuunsysteem opbouwen. In tegenstelling tot synthetische vitaminen hebben natuurlijke vitaminen het voordeel dat ze elkaar in werking versterken, samen met andere voedingsstoffen in spinazie.


Sterke botten met spinazie

Vitamine K is goed voor de botopbouw, maar ook tegen dementie, Alzheimer en Parkinson. Wat de botopbouw betreft stimuleert vitamine K de osteocalcineproductie, dat samen met calcium voor de botopbouw verantwoordelijk is.

Spinazie verlaagt bloeddruk

Pepsine en pepsinepancreatine in spinazie zorgen voor bloeddrukverlagende eigenschappen; deze stoffen zetten enzymprocessen in beweging. De effecten zijn het grootste twee tot vier uur na inname van spinazie.

Kook ´t kort

Spinazie moet je niet lang koken; als je een stamppot maakt, kook het dan helemaal niet maar hak het fijn en doe het door de aardappelpuree. De blaadjes passen uitstekend in een salade. Ook kun je spinaziesap persen. Genees smakelijk!