Champignons remmen ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen.

Here you can read an article in English from the same author, about the medicinal use of common mushrooms.


Champignonnetjes zijn een meer dan volwaardige groente. Er zitten veel vitaminen en mineralen in; het bevat zelfs vitamine B12, een vitamine waarvan sommige mensen denken dat het niet in groenten zit. Vroeger werden champignons alleen in het wild geplukt. Pas rond 1650 begon men, in Frankrijk, de champignon te cultiveren. Het heeft vervolgens tot 1825 geduurd voordat men in Nederland, op een landgoed bij Haarlem, de champignon begon te verbouwen. In 1780 had men al in Frankrijk ontdekt dat grotten de beste kweekplaatsen zijn voor champignons. In 1900 begon deze kennis Nederland binnen te sijpelen en startte men de champignonteelt in de grotten nabij Valkenburg.


Voedingswaarde champignon

In 87 gram champignon zit 25% van de ADH aan vitamine B2, 17% aan B3, 13% aan B5, 32% aan seleen 2n 22% aan koper. Daarnaast zit er een hele waslijst aan fytonutriënten waarvan de ADH nog niet is vast gesteld in. Sommige fytonutriënten helpen de werkzaamheid van de witte bloedlichaampjes; met andere woorden het is een imuunsysteembooster.


Ontstekingsremmende werking

Champignons werken ontstekingsremmend. Vele ziekten zoals diabetes, kanker, hartziekten en bloedvatziekten ontstaan door ontstekingen op celniveau. De anti-inflammatoire werking van champignons zorgen dat deze ziekten minder snel of niet ontwikkelen. Daarnaast zitten er veel antioxidanten in; het bevat de drie mineralen die als antoxidant werken namelijk: seleen, mangaan en zink. Ergothioneïne is een aminozuur met antioxidantwerking; deze stoffen zorgen er onder meer voor dat cholesterol niet snel kan oxideren.

 Champignon voorkomt kanker

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de champignon goed werkt bij borst- en prostaatkanker; dat heeft niet alleen te maken met de antioxidantwerking en de verbeterde werking op het immuunsysteem maar ook met het feit dat er relatief veel omega 3 en 6 vetten zitten in het champignonnetje.

Gebakken champignons zijn erg lekker! Genees smakelijk!