Rode uien, gezond voor botten, kraakbeen en hart.

Er zijn 600 verschillende soorten uien. In feite eten we er maar vier: gewone uien, witte uien, rode uien en sjalotten. Uien zijn over het algemeen zeer voedzaam. Bedenk echter dat 20% van alle fytonutriënten in de buitenste uienschil zitten. Gooi deze dus niet weg! Haal alleen het harde velletje eraf, ook al kost dat even tijd. Het levert je veel extra fytonutriënten op.


Waarom huil je?

Van een ui moet je huilen, maar van de ene meer dan van de andere. De stof die je aan het huilen maakt is allylpropyldisulfide. Deze ontspringt uit de ui zodra je hem openmaakt. In witte uien zit meer allylpropyldisulfide dan in rode ui. Deze stof is ook verantwoordelijk voor de scherpe smaak. Wanneer je de ui opbakt, verdwijnt de scherpheid. Maar leg je een half ui op je nachtkastjes, dan blijven de allylpropyldisulfide-moleculen de hele nacht door de slaapkamer zweven, op zoek naar jouw neus, zodat je geen verstopte neus krijgt.


Ui is goed voor DNA

In ui zit chroom en dit mineraal zorgt voor een Glucose Tolerantie Factor of GTF. GTF zorgt ervoor dat er meer insuline wordt aangemaakt. Daardoor zorgt de ui, via de GTF voor lagere of minder fluctuerende bloedsuikerwaarden en dat is goed nieuws voor diabetici. Chroom werkt samen met vitamine B3, en de aminozuren cysteïne en glycine, die ook in ui zitten. Daarnaast is chroom betrokken bij de stofwisseling van nucleïnezuren. Het zijn in feite de bouwstenen van desoxyribonucleïnezuur, beter bekend onder de naam DNA. Zo helpt de ui mee om het DNA op te bouwen.

Quercetine

In uien zit quercetine; dat is een gezonde flavonoïde. Het is vooral goed voor de opbouw van botten, kraakbeen, hart en bloedvaten. Zo zie je dat de ui goed is voor meer dan verkoudheid alleen. Er zitten zelfs stoffen in die kanker kunnen bestrijden.

Mooie rode ringen

Rode ui is het mooist van alle uien in een salade. Maak mooie dunne ringen om een salade op te fleuren. Genees smakelijk!