Voeding tegen diabetes

Het nieuwe boek van Thomas Dijkman zal gaan over voeding en diabetes. Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat bepaalde soorten voeding een medicijn tegen diabetes kan zijn. Er is echter nooit een wetenschappelijk onderzoek geweest waarin voedsel dat tegen diabetes werkt wordt samengevoegd tot een diabetesmenu. Zo´n menu heeft Thomas Dijkman samen gesteld. In Nederland is het bij wet verboden om onderzoeken uit te voeren op mensen die medicijnen gebruiken zonder medisch toezicht. Thomas gaat met een huisarts uit Amsterdam onderzoeken of dit menu het medicijngebruik van diabetici omlaag kan brengen.


Meerdere menu´s

Er zijn meerdere menu´s tegen diabetes. Het menu van Thomas Dijkman onderscheidt zich van andere menu´s doordat elk ingrediënt is onderzocht op zijn medicinale werking. Zo´n menu is nog niet eerder getest door een wetenschappelijk onderzoeker of medicus.


We gaan beginnen met een test ism een huisarts

 

We beginnen met een test in samenwerking met een huisarts. In de aanloop va het wetenschappelijk onderzoek is Thomas Dijkman met een huisarts overeen gekomen om een test uit te voeren op 10 mensen met een ernstige vorm van obesitas en diabetes.

Het wetenschappelijke project zal in het voorjaar van 2016 worden uitgevoerd en we hopen eind voorjaar / begin zomer de resultaten te hebben. Deze gaan we in het boek verwerken dat eind zomer 2016 gepland staat om te verschijnen. We kunnen een tipje van de sluier oplichten of eigenlijk hebben we dat al gedaan. In het boek ´De 45 meest geneeskrachtige groenten´ staan veel groenten waarbij diabetici baat hebben. In de index kan je vele groenten vinden. Echter, wetenschappelijk gezien zijn ze slechts ten dele onderzocht. Deze voedselsoorten zijn allemaal één voor één getest. Wat gebeurt er als je er een menu van samenstelt? Dat weten we nog niet. 

 


Zoete geneeskracht?

Maar dat is niet alles. Er zijn plantaardige zoetstoffen waarbij de diabeet baat heeft omdat ze de bloedsuikerspiegel verlagen. Er zijn supplementen die enorm waardevol zijn voor diabeten. Er zijn genoeg medicinale voedselsoorten zijn voor diabeten om een menu van samen te stellen. Wat gebeurt er als diabeten dat menu gaan eten? Dat is nog nooit onderzocht! Daarom wordt is Amsterdamse onderzoek uniek en kan het veel belangrijke informatie opleveren voor toekomstige diabeten uit heel de wereld.


We gaan een documentaire maken

Het wetenschappelijke onderzoek is erg interessant. Dat vond ook regisseur Massoud Memar, een uit Iran afkomstige journalist die prijzen heeft gewonnen in Nederland en Iran. Massoud werkt al 20 jaar in Nederland. Hij woont in Amsterdam. Hij wil graag een documentaire maken van het diabetesproject. Hij zal de nadruk leggen op de menselijke kant van het onderzoek. Om deze documentaire te realiseren starten we binnenkort een crowdfundingproject waar we 5000 euro gaan ophalen. Meer informatie over dit project volgt op deze site.

Het is de bedoeling om de film te gaan vertonen in buurthuizen in Amsterdam. Na deze vertoningen zullen de regisseur Massoud en schrijver Thomas antwoorden geven op vragen uit het publiek.


Voor wie is dit onderzoek belangrijk?

Het onderzoek is niet alleen interessant voor de 1 miljoen mensen in Nederland die diabetes hebben. Procentueel gezien loopt Nederland in de pas met de wereldtrend. Momenteel heeft in 2015 6% van de wereldbevolking diabetes en de verwachting is dat dit aantal snel zal oplopen naar de 10%. In de VS heeft in 2015 8% van de mensen diabetes. Behalve diabetes is er een ander probleem. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ziekten als eczeem en dementie met diabetes te maken hebben. Er zijn nog veel meer ziekten die in verband staan zoals kanker en hart- en vaatziekten. Meer kennis over voeding en diabetes betekent dat er ook meer kennis wordt verkregen over de relatie tussen voeding en andere ziekten. Daarmee is dit onderzoek van belang voor iedereen die nu op de wereld rond loopt of dat binnenkort gaat doen.

Meer informatie?

Wilt je je inschrijven voor de nieuwsbrief? Heb je een vraag? Mail dan naar camerathomas@gmail.com


Vacature

Ook zijn wij op zoek naar een enthousiaste camera-assistent met rijbewijs! Hiervoor is een vacature geplaatst. Als je interesse hebt in deze tijdelijke job, kun je mailen naar camerathomas@gmail.com