Radijs is zowel een detoxgroente, snackgroente, antikankergroente als een dieetgroente.

Radijs bevat veel vitamine C, K en vitaminen uit het B-complex. Daarnaast bevat het veel verschillende mineralen, zij het niet in al te grote hoeveelheden; er zit kalium, calcium, magnesium, zink, ijzer en mangaan in de radijs.


Vezelrijkheid van de radijs

Radijsjes bevatten veel vezels, en die zijn goed om andere voedingsstoffen beter te laten verteren. Nutriënten worden gelijkmatiger in het bloed opgenomen. Hierdoor werkt het radijsje goed als hulpmiddel bij diverticulitis, hartziekten, diabetes en darmkanker.


Detoxgroente

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat radijs een uitstekende groente is om te ontgiften; het is een echte detoxgroente. Radijsjes helpen ten eerste de nieren om gifstoffen af te voeren. Gifstoffen in de nieren kunnen leiden tot nierziekten, bovendien kan een minder goed werkende nier slechter gifstoffen afvoeren. Radijsjes zijn eigenlijk een versterkend middel voor de nieren.


Radijsjes doden kankercellen

Volgens wetenschappelijk onderzoek uit India kunnen stoffen in het radijsje de plotselinge dood van kankercellen triggeren; dat wordt apoptose genoemd. Daarnaast zitten er anthocyaninen in de radijs; deze kan kankerverwekkende gifstoffen elimineren. Verder helpt het sterke antioxidant vitamine C om gifstoffen te weren. Radijs helpt volgens onderzoekers vooral bij kankers in de maag en darmen en mond- en nierkanker.

Dieetgroente

Radijzen kennen weinig calorieën, veel vezels en veel nutriënten; dat maakt het een goede groente in een dieet dat is gericht op gewichtsverlies.

Snackgroente

Radijsjes zijn een lekkere snackgroente. Als ze te scherp zijn combineer je ze met milder smakende snackgroenten zoals tomaat, komkommer en paprika. Daarnaast kun je radijsjes in plakjes snijden om ze te mengen in een salade. Verder is het een goed idee om radijzen met komkommer, gember, tijm en basilicum te mengen in een smoothie. Genees smakelijk!