Pompoen remt ontstekingen beter dan reguliere medicijnen.

Pompoen is een typische herfstgroente, één van de weinig echt overgebleven seizoensgroenten omdat hij zo makkelijk groeit in Nederland. Hij  is zeer goedkoop en uiterst voedzaam. Pompoensoep is een klassiek Europees gerecht en het smaakt geweldig!


Voedingswaarde

In een ons pompoen zit 246% van de ADH aan vitamine A. Het staat in de top 10 van groenten die vitamine A bevatten. 100 Gram pompoen herbergt 15% van de ADH aan vitamine C, 14% van de ADH aan koper en 10% van de ADH aan kalium. Verder bevat het de volgende fytonutriënten in grote getale: zeaxanthine, luteïne en cryptoxanthine. Ook zit er een redelijke hoeveelheid omega 3 vetten in pompoen.


Beter dan aspirine en Diclofenac

Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer. Uiteraard zijn er reguliere ontstekingsremmers zoals aspirine en Diclofenac maar deze onderdrukken alleen de symptomen van een ontsteking terwijl het lichaam verder gaat met zichzelf genezen. Stoffen in pompoen schakelen vrije radicalen uit waardoor de oorzaak van een ontsteking wordt weggenomen. De ontstekingsremmende werking gaat zelfs zo ver dat de pompoen prostaatkanker, darmkanker, borstkanker en longkanker voorkomt.

Goed voor diabetici

Pompoen is goed voor diabetespatiënten. De vitaminen uit het B-complex reguleren het bloedsuikerniveau. Ook de alvleesklier wordt gestimuleerd in zijn werking zodat deze weer zelf meer insuline gaat aanmaken. Van insuline inspuiten wordt de alvleesklier lui. De reguliere geneeskunde huldigt het denkbeeld dat diabetes ongeneeslijk is maar in de fytotherapie gaat men ervan uit dat een diabetes type 2 geneesbaar is; het ziekteproces kan men omkeren. Andere cucurbitagroenten kunnen ook de alvleesklier stimuleren.

Bak het op of maak het in

Pompoen is niet alleen lekker als soep. Je kunt blokjes  pompoen opbakken. Ook is het lekker om gekookte stukjes pompoen in te maken met azijn. Verse pompoen hoef je niet te schillen! Haal wel de gekke stukken eraf. Genees smakelijk!