Zwangerschapsvergiftiging en voedseltekort

Wat is de oorzaak van een zwangerschapsvergiftiging? In de Westerse wereld hoor je regelmatig de klank dat onze voeding zo gezond is. Echter, het Westers voedsel wordt met de dag ongezonder. Redenen daarvoor zijn het gebruik van te veel zout, suiker, wit meel, E-nummers, pesticiden, synthetische voedingsstoffen voor planten en dieren en het gebruik van medicijnen in de bio-industrie. Er zijn allerlei ziekten waarvan men niet weet hoe het veroorzaakt wordt. Een voorbeeld daarvan is zwangerschapsvergiftiging. Er komen steeds meer bewijzen dat zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt door een voedingstekort. Daarnaast wordt meningitis veroorzaakt door een voedingsstoftekort. Artsen zullen erover een infectie reppen als oorzaak maar een infectie komt in feite altijd door een tekort aan voedingsstoffen. Ook hebben alle welvaartsziekten zoals kanker, obesitas en diabetes met tekorten aan voedingsstof te maken.  


Zwangerschap en voeding

Weston Price heeft een boek geschreven met als titel ‘Voeding en fysieke degeneratie’. Hij onderzocht het eetpatroon van allerlei natuurvolken. Hem viel op dat bij ieder natuurvolk de vrouwen enkele maanden voordat ze zwanger werden extra goed aten. De oude natuurvolken hebben een lange traditionele kenniscultuur die mede is gebaseerd op gezond verstand. Als je een nieuw menselijk lichaam gaat voortbrengen, heb je meer gezonde voeding nodig dan anders onder normale omstandigheden. Dat wisten de de aanstaande moeders van alle natuurvolken. De mensen uit de leefgemeenschap weten welke vrouw er zwanger gaat worden en zorgen daarom dat ze extra voedzame etenswaren zoeken, verzamelen, bejagen, vangen en opkweken.


Slechte westerse voeding oorzaak vele ziekten

De moderne mens denkt dat alles vanzelf gaat. Je drukt op een knop en het licht gaat aan. Je copuleert en negen maanden later ontstaat er een gezond kind. Maar zo werkt het niet. Onze voeding is in voedingswaarde enorm gedaald. We eten veel zaken zonder enig nut voor het lichaam. We eten veel ziekmakende voeding. En daarna zijn we verbaasd als we ziek worden en wenden we ons tot deskundigen in de medicinale wereld. 


De oorzaak is onbekend

De oorzaak van pre-eclampsie is onbekend. In de rest van dit artikel wordt de mogelijkheid geopperd dat pre-eclampsie te maken kan hebben met een tekort aan voedingsstoffen. Het heeft in ieder geval niet te maken met een ontsteking als oorzaak. Ontstekingen komen vaak voor nadat een pre-eclampsie is gediagnosticeerd. Dat blijkt uit onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk wat werd afgerond in 2011. Op dit moment is de enige behandeling van eclampsie: het ter wereld brengen van de foetus. Ook weet men dat obese vrouwen een grotere kans hebben op eclampsie. Obese vrouwen leiden eveneens vaak aan een tekort aan voedingsstoffen. Doordat het lichaam niet voldoende mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt, wordt er continue een hongergevoel gecreëerd in de hoop dat ditmaal wel de juiste stoffen worden binnen gekregen. Echter, in onze moderne wereld is het zo dat veel mensen hun verlangen naar voeding invullen met het eten van nutriëntloze voeding zoals koekjes, chips en taart. Kan het zo zijn dat het tekort aan voedingsstoffen bij obese vrouwen een tipje van de sluier oplicht van het mysterie van de oorzaak van eclampsie?

Om suiker te verteren zijn er veel mineralen nodig. Deze zitten niet in suiker. Om de suiker te verteren worden de mineralen uit andere plaatsen in het lichaam gehaald. Dat leidt uiteindelijk tot ziekten, veroorzaakt door mineraaltekort.


Wat is pre-eclampsie?

De medische term van zwangerschapsvergiftiging is pre-eclampsie. ‘Pre’ betekent ‘voor’. Het kan uiteindelijk leiden tot een eclampsie, zwangerschapsstuipen ofwel een toeval waarbij de mogelijkheid bestaat tot complicaties met een beroerte. Daarnaast kunnen de lever en de nieren schade oplopen. ook kan er een probleem ontstaan met de bloedstolling. Verder is het HELLP-syndroom een mogelijkheid om op te lopen door een zwangerschapsvergiftiging. Dat kan in combinatie gaan met een verstoorde leverfunctie. HELLP staat voor Hemolysis Elevated Liver enzymes and Low Platelets. Het is een ziekte waarbij er te weinig rode bloedcellen wordt aangemaakt. HELLP-syndroom is een syndroom van de placenta en kan daardoor niet behandeld worden. Wat artsen soms doen is zorgen dat de moeder vroegtijdig bevalt, zodat het kind een grotere overlevingskans heeft. Dat is dezelfde methode die wordt gebruikt voor zwangerschapsvergiftiging.


Voedingsstoftekort oorzaak pre-eclampsie?

Men weet officieel de oorzaak niet van zwangerschapsvergiftiging maar men ziet wel dat als er bepaalde supplementen worden genomen dat de kans op het ontstaan van deze ziekte daalt. Daarnaast is er een onderzoek waaruit blijkt dat de consumptie van transvetten een groter risico met zich mee brengt op pre-eclampsie. Dat is wederom een indicatie dat zwangerschapvergiftiging alles te maken heeft met het voedselpatroon. De supplementen waar het hier over gaat betreffen stoffen die in gewone voeding zit maar dat we te weinig eten. Het gaat om simpele mineralen zoals magnesium, zink en ijzer. Als je op deze mineralen klikt kun je zien welke voedingssoorten goede bronnen zijn.


Hoe eet je nog gezonder dan anders?

Je kunt opzoeken welke voedselsoorten relatief veel van deze mineralen in zich herbergen waarna je een paar maanden voordat je zwanger wilt worden gaat beginnen met het opeten hiervan. Uiteraard is het verstandig om naar een fytotherapeut of natuurgeneeskundige te gaan die meer informatie kan geven gericht op je persoonlijke situatie. Je kunt ook: 

  • Extra veel groenten, noten en peulvruchten eten 
  • Zorg dat je dagelijks ruim 100 gram verse nootjes eet (zonder zout en krokante laagjes) 
  • Eet 500 gram groenten per dag 
  • Gebruik drie maal per week peulvruchten als maaltijdbasis in plaats van rijst of aardappelen 
  • Eet veel gezonde biologische-dynamische zuivel van het keurmerk Demeter, verkrijgbaar bij een biologische winkel.


Voorbeelden

Het kan geen kwaad om extra gezond te eten als je zwanger bent. Misschien sluit je daarmee niet voor 100% de kans op eclampsie uit, maar je vergroot in ieder geval de kans op het ter wereld brengen van een gezonde baby. Een voorbeeld van een groente die extra goed is bij zwangerschap is bietjes. Dat is goed voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en er zit veel ijzer in. Een andere groente is asperges. Daar zit veel zink in. Magnesium zit veel in het blad van de madeliefjes. Madeliefjes moet je zien als wilde groente.