Raapstelen ontgiften de lever en beschermen tegen kanker

Raapstelen zijn jonge koolplantjes. Het kan knolraap, meiraap, paksoy, Chinese kool of broccoli zijn. Raapstelen zijn een prima saladegroente. Als je ze warm eet, bak ze dan niet te lang.


Nutriënten

In raapstelen zitten allerlei vitaminen en mineralen; er zit zelfs omega 3 in. 80 Gram raapstelen is al genoeg voor de ADH aan vitamine K. Uit een onderzoek onder 72.000 verpleegsters bleek dat dagelijks vitamine K-houdende groente eten de kans op osteoporose en botbreuken enorm verkleint.


Natuurlijke bron van MSM

Behalve vitaminen en mineralen bevat raapstelen veel fytonutriënten zoals methylsolfonylmethaan, dat voor het gemak MSM wordt genoemd. MSM zorgt ervoor dat de lever ontgift wordt zodat de lever beter gaat werken. Andere gifstoffen in het lichaam zullen efficiënter worden afgevoerd. Op deze manier wordt een bron van een groot aantal ziekten onschadelijk gemaakt.


Omega 3

Omega 3 in raapstelen maken deze groente kankerwerend. Je weet het misschien niet, maar in de jaren 30, vlak voor WO2, ontdekte Nobelprijswinnaar Otto Warburg de oorzaak van kanker; een tekort aan omega 3 en omega 6! Dat tekort ontstond omdat vanaf circa 1880 er margarine op de markt kwam waarin veel transvetten zit. Hoe meer transvet de mens is gaan gebruiken, hoe meer kanker hij kreeg, dat zag Warburg ruim 90 jaar geleden al! Het heeft ermee te maken dat omega 3 en 6 zorgen voor zuurstoftoevoer in de cel; zodra er een zuurstoftekort is, is er een voorwaarde geschapen voor een gezonde cel om zich om te vormen in een kankercel.

Antioxidanten

Raapstelen zijn een geweldige bron van antioxidanten. Deze stoffen maken vrije radicalen onschadelijk. Vrije radicalen kunnen tot celschade, DNA-schade en ontstekingen leiden. Ze hebben vrijwel alle welvaartsziekten op hun geweten. Zorg er daarom voor dat je gezond eet. Rauw raapsteelblad is ideaal in een smoothie, salade of rijstgerecht.  Genees smakelijk!