Mais, zo gezond!

Mais wordt al minstens 5000 jaar gegeten in Peru. Het is een gezonde groente en bevat veel vezels. Door zijn vezelgehalte is het een uitstekende groente om diabetes, hart- en vaatziekten en sommigen typen kanker meehelpen te voorkomen. Vezels hebben bijvoorbeeld om de bloedsuikerspiegel niet overdreven te laten fluctueren en ook de vitamine B1, B5 en B11 hebben positieve effecten voor de bloedsuikerspiegel.


Bij hoge bloeddruk

Er zit een fytonutriënt in mais dat de aanmaak van het angiotensine I converterend enzym aanmaakt, een glycoproteïne dat de kans op hoge bloeddruk verlaagt.


Mais, goed voor de ogen

Mensen weten allemaal dat wortel goed is voor je ogen, maar in feite is bètacaroteen uit wortel niet genoeg. De fytonutriënten luteïne en zeaxanthine in mais helpen leeftijdsgerelateerde staar te voorkomen. Deze stoffen worden door ons lichaam zelf omgezet in vitamine A. Zo zorgt het lichaam ervoor dat we de exacte hoeveelheid vitaminen krijgen die we nodig hebben. Wie zichzelf een synthetisch supplement toedient, brengt het zelfregulerend mechanisme van het lichaam in de war. 


Blijf af van blikken!

Mais moet je nooit uit blik eten! Blikwaar is giftig gevaar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bisfenol A, uit de witte wandbekleding van blikken, in het voedsel terecht komt. Dit bisfenol A of BPA kan zelfs in kleine dosis schadelijk zijn. Het is vrij eenvoudig om een maiskolf een paar minuten te koken en vervolgens de maiskorrels er met een mes af te halen. Zo kun je ze mengen in een groente- rijst of pastagerecht. Maiskorrels kunnen eveneens gepureerd worden en meedoen in een zelfgemaakt brooddeeg. Verder is de mais op zijn lekkerst als kluifgroente. Doe hem in de gril of leg een maiskolf op een barbecuerooster! Mais behoort tot de delicatessen op de vegetarische barbecue.

Mais bestrijdt obesitas

Verder is mais een prima bron van zetmeel. Je kunt het zelfs in plaats van aardappelen eten. Wanneer je aardappels, erwtjes of linzen en mais in dezelfde verhoudingen mengt, heb je een supergezonde basis voor een maaltijd. Zetmeel uit mais is gezond om zijn vezelgehalte. Hierdoor ga je sneller vol zitten en eet je minder, zo voorkom je obesitas. Mais is ideaal in een dieet dat gericht is op gewichtsverlies. Vergeet niet dat vezels in popcorn zitten. Als je gezond snoepen wilt, is zoute, zelf gemaakte popcorn een prima idee! Genees smakelijk!

 

You can read an updated version in English about the medicinal use of purple corn.