Broccoli, detoxgroente goed voor de longen en tegen kanker

Broccoli is een geneesmiddel in de fytotherapie; dat is de door wetenschap ondersteunde kruidengeneeskunde. Slechts 60 gram broccoli is voldoende voor de ADH aan vitamine C en 80 gram broccoli voldoet aan de ADH voor vitamine K. Deze percentages tonen aan hoe gezond broccoli is. Er zitten ook veel mineralen in zoals mangaan, kalium, molybdeen, fosfor, magnesium, calcium, seleen, zink en ijzer. Ook bevat broccoli het aminozuur tryptofaan. Dat zorgt ervoor dat het lichaam serotonine kan aanmaken, het zogenaamde gelukshormoon.


Voedingswaarde broccoli

Broccoli is om meerdere redenen goed tegen kanker. Het helpt kanker voorkomen doordat het de vitaminen-antioxidanten A, C en E bevat. Daarnaast zit er relatief veel omega 3 en 6 vetzuren in broccoli. Verder bevat het een groot aantal fytonutriënten met antioxidantwerking zoals kaempferol, quercetine, luteïne en zeaxanthine. Bovendien bevat het glucosinolaten, waarvan middels wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het kanker bestrijdt.


Botopbouw door broccoli

De hoge hoeveelheid vitamine K in broccoli maakt het een goede groente voor de botten. Vitamine K helpt de productie van osteocalcine, dat samen met calcium, fosfor en mangaan voor een goede botopbouw zorgt.


COPD

Broccoli is met name goed bij COPD. Aanhangers van de signatuurleer zien gelijk dat broccoli overeenkomsten vertoont met de wijze waarop longen in elkaar zitten; let op de vele vertakkingen. De signatuurleer zegt dat de uiterlijke eigenschappen van broccoli de geneeskrachtige werking onthullen.

Tegen kanker

In broccoli zit verder nog indol-3-carbinol of I3C. Deze stof zorgt adequaat voor het opruimen van gifstoffen die ernstige ziekten zoals kanker kunnen veroorzaken. Met name bij borst- baarmoederhals-, prostaat- en darmkanker is broccoli zeer efficiënt.

Stoom of roerbak broccoli kort en genees smakelijk!