Pastinaak, zoete geneeskracht voor de nieren

Pastinaak is een op wortel gelijkende groente. De Romeinen namen hem mee op hun veroveringstochten. De Romeinen plantten onderweg voedsel aan zodat hun legerpersoneel op de terugweg te eten had. 

Ze zagen dat de pastinaak veel groter werd in koude, noordelijke omstandigheden dan aan de Middellandse Zee!


Goed voor de nieren

In een ons pastinaak zit 17% van de ADH aan foliumzuur en 19% van de ADH aan vitamine K. Deze stoffen zijn belangrijk om dementie en andere degeneratieve hersenziekten tegen te gaan. Ook beschermt het tegen osteoporose en hartziekten. Fytotherapeuten raden pastinaak aan bij nierziekten, obesitas en cellulitis. Waarom obesitas? Omdat het zoet smaakt! Het is een ideale, gezonde suikervervanging. Het voldoet de behoefte aan zoet terwijl het niet de nadelige gevolgen van suiker heeft. Er zitten weinig calorieën in. Daarnaast stimuleert het de nieren om gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Deze gifstoffen zijn de oorzaak van reumatische klachten zoals jicht, artritis en artrose. Pastinaak voorkomt de oorzaak van deze ziekten.


Gezonde sex

Verder is de pastinaak een afrodisiacum. Het bevordert een gezond sexleven, niet in het minst omdat het een uitstekende bron van fytonutriënten is. Zo zit er bijvoorbeeld 24% van de ADH aan het mineraal mangaan in pastinaak.

Pastinaak als zoethoudertje

Pastinaak werd vroeger gepureerd en verwerkt in koekjesdeeg, voordat er suiker bestond. Hiervoor werden eveneens gedroogde vruchten gebruikt. Op deze manier heb je geen of een stuk minder suiker nodig. Ook jams en cakes werden zoeter gemaakt met pastinaak. Verder kun je er een soep dikker maken met pastinaakpuree. Het is eveneens een goed idee om pastinaak kort te koken en in kleine stukjes op de bakken met aardappel of zoete aardappel. Dat is creatief gebruik maken van een groente die over veel antioxidanten beschikt! Samenvattend: pastinaak helpt bij: dementie, hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes, nierziekten, obesitas, cellulitis, reuma en nierklachten! Genees smakelijk!