Mierikswortel, natuurlijk vochtafdrijvend middel

De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikten de mierikswortel al als diuretisch of vochtafdrijvend medicijn. Het geneest urinewegproblemen en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller het lichaam verlaten. Het neemt op die manier de oorzaak weg van artritis en jicht. 

Verder heeft het een prima antibacteriële werking; het zorgt voor een gezonde bacteriënbalans in maag en darmen. Daarnaast is het spijsverteringsstimulerend, slijmoplossend, ontstekingsremmend en ademhalingsbevorderend.

 

Luchtwegen

Mierikswortel is goed voor de luchtwegen! Het is een geneesmiddel bij hoest en bronchitis. Ontstekingen in de keel- en mondholtes doet het oplossen. Het werkt ook genezend bij hooikoorts, verkoudheid en griep.

 

Verbetert doorbloeding

Mierikswortel is niet alleen lekker en gezond om te eten; je kunt het zelfs uitwendig gebruiken. Als je mierikswortel op de huid wrijft, wordt plaatselijk de doorbloeding beter; dat zie je aan het feit dat de huid roder wordt. Deze medicinale eigenschap is goed te gebruiken tegen wintertenen. Ga je in de winter een lange schaatstocht maken? Wrijf dan je tenen in met een klein beetje mierikswortel. Je kunt ook zelf een cosmetische mierikswortellotion maken ten vlekkerige huid, oneffenheden, verkleuringen en dat soort dingen. Rasp 120 gram mierikswortel, vermeng het met een kwart liter melk, laat het een nachtje in de koelkast staan, filtreer de volgende dag het mengsel en breng de verkregen lotion aan op je huid.

Mierikswortel is vooral lekker bij vettig eten. Genees smakelijk!

Thomas Dijkman published an updated article in English about the medicinal use of  horseradish