Komkommer, goed voor de huid en tegen inwendige ontstekingen 

Komkommers in derde wereldlanden zoals Indonesië zijn veel dikker, voller van smaak en hebben...pitjes! Hier zijn deze eruit gekweekt omdat consumenten zogenaamd niet van pitjes zouden houden. Stel je voor dat je een komkommer zou kopen, en je daarna gewoon zelf komkommer kan kweken. Dat is een belangrijke reden dat men in het westen voedsel kweekt zonder reproduceerbaar zaad.


Komkommer komt uit India

De komkommer komt oorspronkelijk uit India. Via Soemerië, Turkije en Griekenland is de komkommer bij de Romeinen beland, alwaar het een populaire groente werd. Sindsdien eten we het in Europa graag en is het ook in de Amerika´s geïntroduceerd.


Voedingswaarde komkommer

Een ons komkommer bevat 20% van de ADH aan vitamine K, een vitamine die belangrijk is voor onder andere de botopbouw en de hersenen. Het bevat meer vitaminen maar in lage percentages. Wat meer opvalt is dat het rijk is aan flavonoïden zoals apigenine, luteoline, quercetine en kaempferol. Ook zitten er lignanen in en deze zorgen weer voor een verkleinde kans op hart- en vaatziekten. In broccoli en andere koolsoorten zitten dezelfde lignanen als in komkommer.

Komkommer remt ontstekingen

Alle flavonoïden in de komkommer hebben samen een ontstekingsremmend effect. Onze maagbacteriën zetten ze om in enterolignanen en deze binden zich aan oestrogenen waardoor kankers die met oestrogenen te maken hebben minder snel ontwikkelen; dat zijn met name borstkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en baarmoederhalskanker.

Uitwendig gebruik

Je kunt komkommer ook uitwendig gebruik; het werkt bijvoorbeeld tegen zwellingen en huidirritaties. Na zonnebrand je huid met komkommer insmeren is een goed idee, ook komkommerpuree op de verbrande huid smeren helpt. Al in het oude India deed men komkommer op de huid en deze wijsheid wordt door wetenschap ondersteunt. Snijd een komkommer aan stukjes en eet hem als snack op! Genees smakelijk!

Lees hier een uitgebreider artikel over komkommer.