Wilde vaste kruidentuin

Sommige mensen zijn op de hoogte van wilde kruiden die je kunt gebruiken in de keuken.

In je eigen tuin kun je allerlei wilde kruiden planten zodat je lekkere verse kruiden tot je beschikking hebt tijdens het koken. Daarnaast zijn verse kruiden gezonder dan gedroogde. Een andere reden om wilde kruiden in de tuin te zetten is dat deze vanzelf groeiende voedselvoorraad meehelpt kosten te reduceren.

Brandnetel

Brandnetel is een plant die zeer goed en snel groeit. Hij levert veel voedingskracht op. In brandnetel zitten relatief veel mineralen. Het is een plant die goed is voor de nieren, prostaat en de blaas. Mensen met urinewegproblemen zoals retentie zijn gebaat bij het dagelijks nuttigen van brandnetel.

Weegbree

Weegbree bevat veel mineralen en vitaminen. Weegbree wordt aangeraden om het lichaam aan te sterken. Daarnaast is weegbree goed tegen hoest. Je kunt een sterke weegbreethee zetten, laten afkoelen en mengen met vloeibare honing. Zo verkrijg je een goede keelsiroop.

Paardenbloemblad

Paardenbloemblad bevatten enkele bitterstoffen die de galwerking stimuleren. Als de galwerking wordt gestimuleerd wordt er meer gal aangemaakt. Gal zorgt dat de lever beter gaat werken. Op deze manier bevordert paardenbloemblad de leverwerking. Als de lever beter werkt worden afvalstoffen uit het lichaam sneller afgevoerd. Daardoor helt paardenboemblad de detox. Daarnaast is het zo dat als de lever mer optimaal functioneert.

Robertskruid

Robertskruid heeft eetbare blaadjes en bloemetjes. Het is een makkelijke plant. Hij kan tussen de terrasteges doorgroeien. Het mooie aan robertskruid is dat hij stralingsproblemen tegen gaat. Dus als je lichaam last heeft van te veel stralingsproblematiek, zal robertskruid dat kunnen verlichten. Daarnaast is het zo dat robertskruid juist groeit op plekken waar veel straling is. Sinds de opkomst van mobiele telefonie en wifi-netwerken zie je deze plant  overal in steden, omdat daar relatief veel draadloze netwerken in de ether zijn.

Hondsdraf

Hondsdraf is een medicinale groente of kruid. Het heeft een mooie volle smaak. Je kunt hondsdraf ook gebruiken om thee mee te zetten. Hondsdraf heeft tal van medicinale aanwendingen. Duizendblad

Duizendblad kan uitwendig gebruikt worden. Als iemand in de vrije natuur een wond oploopt door een valpartij kan duizendblad ervoor zorgen dat deze wond sneller geneest. Daarnaast is duizendblad goed voor de longen. Het is een traditioneel medicijn bij longproblemen.

Longkruid

Longkruid is goed bij allerlei longaandoeningen. Het blad groeit als bodembedekker laag bij de grond. De bladeren van longkruid zijn gewoon eetbaar maar het is niet de bedoeling om net zoals boerenkool twee ons per persoon te eten. Je kunt toe met één of twee blaadjes.

Stokroos

Van stokroos kun je zowel de bladeren als de bloemen eten. Stokrozen groeien mooi hoog. De bloemen van stokroos hebben een uitgesproken sla-smaak.

Daslook

Daslook is familie van de prei, ui, bies- en knoflook. Deze plant geeft heerlijke eetbare bladeren die lichtelijk een knoflookaroma hebben.

Salie

Salie is een typische geneesplant. Vele mensen weten dat keelpijn kan worden verholpen door het drinken van slechts één kopje thee getrokken op salie. Salie is een bodembedekkende plant. Salie groeit erg gemakkelijk en het behoort tot de planten die ook in de winter vele plukbare blaadjes geven.

Wijnruit

Ruit of Wijnruit wordt erg groot. Dit heerlijke keukenkruid is door vele koks en supermarkten in de vergetelheid gedrukt. Dat is geheel onterecht. Je kunt hem zelf uit de vergetelheid halen door het in de tuin te zetten. Een wijnruit wordt na een jaar erg groot. Een ruit van slechts 40 cm hoog is groot genoeg voor vier personen want je hebt er slechts weinig van nodig. Ruit is een sterk smakend kruid. Vroeger werd het gebruikt om de wrange smaak van wijn mee te maskeren. Vandaar de naam wijnruit.