Sjalotten, antibioticum dat goed is voor de botten.


Sjalotjes zijn familie van knoflook, ui, bieslook, prei en daslook. Verschil is dat sjalotten een stuk zoeter smaken en dat er meer quercetine in zit. Bovendien blijft de geneeskracht van sjalotten behouden, zelfs al worden ze tot 110 graden Celsius verhit. Sjalotten hebben een antischimmel, antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende werking. Het is een natuurlijk antibioticum! Verder is de sjalot uiteraard een voedzame groente, er zit in een ons 32% van de ADH aan vitamine A. Verder bevat deze hoeveelheid 25% van de ADH aan B6. Verder zit er in een ons sjalotten 15% van de ADH aan ijzer,


Ruim bemeten in voedingsstoffen

Sjalotten hebben door hun ruime bemetenheid in fytonutriënten een ontstekingsremmende werking en het zorgt dat gifstoffen in de lever sneller verdwijnen. Vrije radicalen kunnen zich ophopen in de lever maar sjalotten zorgen ervoor dat deze ziekmakende stoffen sneller het lichaam verlaten.


Tegen diabetes

De sjalot zorgt dat de suikerstofwisseling intensiever wordt waardoor minder insuline nodig is. Sjalotjes verlagen de bloedsuikerspiegel en kunnen diabetes voorkomen. Iemand die al de diagnose diabetes opgeplakt heeft gekregen kan door het eten van sjalotten het verloop van het ziektebeeld vertragen of tot stilstand brengen. Ga bij een fytotherapeut te rade want er zijn veel meer geneesplanten tegen diabetes.


Helpt bij kanker

Sjalotten bevorderen de apoptose bij kankercellen. Vitamine A is een antioxidant. Samen met fytonutriënten kan de sjalot bij kanker helpen, met name bij leukemie, long- en mondkanker.


Preventief tegen osteoporose

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig sjalotten eten de kans  op osteoporose verkleint. In sjalotten zit niet alleen calcium, daar heb je op zich niks aan, maar ook fosfor en mangaan. Samen zorgen deze stoffen dat de botopbouw kan plaatsvinden.

Minder scherp

Sjalotten smaken minder scherp dan gewone, witte en rode ui en zijn daarom ideaal in een salade! Bovendien zijn sjalotten hittebestendig; gebruik het in de soep! Met hittebestendig wordt bedoeld dat de voedingsstoffen grotendeels bewaard blijven als het sjalotje wordt verhit. Genees smakelijk!