Etymologiewandeling

Naast planten is schrijven en taal een passie van Thomas. Daar hoort etymologie ook bij. Etymologie is de wetenschap van de herkomst van woorden. In deze wandeling zullen enkele internationale plantkundige en geneeskrachtige termen worden uitgelegd op plekken in Amsterdam die daartoe bij uitstek geschikt zijn. De nadruk van de wandeling komt te liggen op Nederlandse leenwoorden in het Engels. Daar zijn er duizenden van. De leukste komen in deze wandeling aan bod. 

De betekenis van letters

Daarnaast zullen we even een klein filosofisch uitstapje maken naar de herkomst van letters en de deelnemers aan de wandeling zullen beter begrijpen waarom sommige letters bij sommige betekenissen en woorden horen. 

Nederlandse leenwoorden in het Engels

Wist je dat woorden als dollar, thief en cookie gewoon uit het Nederlands komen? Zo zijn er nog honderden leuke woorden in het Engels die uit onze taal stammen. De reden dat Nederlandse woorden volop in het Engels aanwezig zijn is erg interessant. Waarom zijn er bijvoorbeeld veel minder Duitse woorden opgenomen in de Engelse taal? Omdat Nederland 100 jaar lang het belangrijkste land in de wereld was en toonaangevend op het gebied van wetenschap, techniek, kunst, economie en scheepvaart.  Amsterdam was immers 100 jaar lang de belangrijkste stad in de wereld. In deze tour leer je vele mooie voorbeelden van Nederlandse woorden die zijn overgenomen in het Engels. We zullen telkens op een locatie stilstaan die met de woorden van doen hebben. Zo lopen door het centrum heen langs de haven, over de Wallen en door beroemde uitgaansstraten. 

De wandeling wordt in het Engels of in het Nederlands gegeven.

Kosten 15 euro

Duur: 90 minuten

Beschikbaarheid: het hele jaar

Boekingen: camerathomas@gmail.com

Lees ook: De herkomst van het woord o.k.