Aubergine bestrijdt virussen, bacteriën en de oogziekte glaucoom.

Het woord aubergine is een verbastering van het Arabische woord Albadhinajan. Waarom is de aubergine gezond? Wat opvalt aan de aubergine is het hoge vezelgehalte. In 100 gram aubergine zit 14% van de ADH aan vezels. Vezels helpen nutriënten beter te verteren. Verder zitten er mineralen in de aubergine zoals molybdeen, kalium, koper en magnesium. Een belangrijk fytonutriënt is nasunine. Deze stof is extra goed voor de hersenen. Het beschermt celmembramen in de hersenen tegen vrije radicalen.


Het bestrijdt virussen en bacteriën

Behalve nasunine zitten er 13 belangrijke polyfenolen in de aubergine. Chlorogeenzuur is een polyfenol met sterke antioxidantwerking. Het werkt tegen virussen, bacteriën en voorkomt kanker. Het hele immuunsysteem wordt verrijkt door het eten van aubergine.


Tegen ijzeroverschot

IJzer is op zich gezond maar je kunt ook een overschot aan ijzer in je lichaam hebben; denk aan mensen die werken in de metaalindustrie. Nasunine werkt als een ijzerchelator en kan ijzeroverschotten uit het lichaam afvoeren. Mensen die in de metaalindustrie werken hebben soms last van ijzeroverschot. Zij kunnen baat hebben bij aubergine als ijzerchelator.


Goed tegen glaucoom

Aubergine bevat stoffen die de oogdruk verminderen. De pupillen worden verkleind met 23%. Volgens onderzoekers is aubergine daarom goed bij glaucoom en convergentiestoornissen; dat is een ziekte waarbij de ogen de verschillende lichtstralen niet goed opvangen.

Polyfenolrijke puree 

Geschilde en gegrilde aubergine kan dienen als basis voor een heerlijke puree die je op brood kan doen. Dichtbij de schil zitten de meeste polyfenolen dus een puree wordt iets minder gezond; dan moet je er maar meer van eten!

Goed voor hart

Uit Amerikaans onderzoek uit 2011 blijkt dat de aubergine goed werkt om hart- en vaatziekten te voorkomen. Het maakt volgens de onderzoekers niet uit of de aubergine rauw of gegrild wordt gegeten. Eet hem dus liever gegrild! Doe eens knoflookolie op een gegrilde aubergine. Genees smakelijk!

Lees hier een uitgebreider artikel over aubergine.