Chayote, verlaagt de bloeddruk en stimuleert de nieren!

Chayote is familie van de komkommer en de meloen. Chayote is een groente uit Mexico. Onder de Maya´s is het een gewilde vrucht. Vanuit Mexico heeft het zich over de wereld verspreid.  Vanuit Thailand namen de Nederlanders het mee naar Indonesië, waar het volop te koop is en in vele gerechten is verwerkt. Het wordt er labu siam genoemd; siam is de Indonesische naam voor Thailand. Chayote smaakt ergens tussen de meloen, komkommer in, met een vleugje rettich eraan toegevoegd.


In Indonesië eet men de bladeren van chayote die daun labu worden genoemd. Deze zijn in Nederland niet te koop. Je kunt alle onderdelen van chayote eten, de wortel, vrucht, bladeren, stam en zaden zijn allemaal eetbaar.


Bloeddrukverlagend

Chayote verlaagt de bloeddruk en is daarom goed voor mensen met hypertensie. Dat komt onder andere door de vochtafdrijvende werking. Het zorgt er daarnaast voor dat urinezuur sneller het lichaam verlaat. Hierdoor werkt het goed tegen jicht; het neemt de oorzaak van jicht weg. Daarbij helpt chayote goed bij inwendige infecties; dat komt door de tanninen die erin zitten. Overigens moet je geen of weinig chayote eten wanneer je reumatoïde artritis hebt; dat heeft een averechts effect.


Rauw of gekookt

Chayote kun je zowel rauw als gekookt eten. Rauw is het een prima vrucht in een salade. Je kunt het opbakken in een gemengd groentegerecht voor bij de rijst. Als chayote gekookt wordt, wordt het erg snel zacht. Het is geen moeilijke groente om iets inventiefs mee te maken in de keuken.

Labu siam

In Indonesië wordt chayote of labu siam gebruikt in een sayur asem, wat zure groenten betekent. Als je in Indonesië op vakantie bent en je neemt een lalapangerecht, is de kans groot dat er labu siam doorheen zit. Genees smakelijk!