Prei, goed voor stembanden, longen en reguleert de bloeddruk.

  

Prei is goed voor de stembanden, tenminste dat zeiden Aristoteles en keizer Nero al! Aristoteles zei dat hij een heldere stem had door prei en Nero vertelde dat hij een sterke stem kreeg door prei te eten.

 

Prei doet bloeddruk dalen

Prei is een groente met veel vitaminen en mineralen. In een ons prei zit 55 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A, 39% van de ADH aan vitamine K en 16% van de ADH aan foliumzuur of vitamine B11. Het bevat nog veel meer vitaminen maar dit zijn de belangrijkste. Verder bevat een ons prei 26% van de ADH aan ijzer. Ook bevat het een belangrijk fytonutriënt; namelijk de flavonoïde kaempferol. Deze stof is goed voor de bloedvaten omdat het stikstofmonoxide aanmaakt. Door deze stoffen worden de spieren rond de bloedvaten meer ontspannen en daalt de bloeddruk. Verder houdt kaempferol de homocysteïneniveaus in het bloed in balans. Dat is belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen.

 

 Polyfenolen

Bovendien bevat een preitje erg veel polyfenolen; meer dan knoflook, ui, zijn naaste familieleden, maar ook meer dan tomaat. Deze polyfenolen zijn belangrijk omdat ze schadelijke effecten veroorzaakt door vrije radicalen tegen gaan.

 Prei creatief bewaren

Wanneer je prei koopt is er een handige manier om hem vers te houden. Je stopt de wortelkant van een prei in een vaas of jampotje met een laagje water. Vervolgens gaat de prei verder groeien en komen er wortels uit de onderkant! Ververs het water elke dag of zet de prei gewoon in de aarde als de wortels lang genoeg zijn. Zo houd je de prei vers. Elke dag kun je een paar centimeter van een preistengel afsnijden. Als je dat niet doet, komt er een mooie bolvormige preibloem tevoorschijn. Lees hier een artikel over groenten en kruiden creatief bewaren.

Room-preisoep

Je kunt een kilo prei kopen, deze koken en vervolgens pureren. Je verkrijgt dan een heerlijke preisoep. Room, zwarte peper, gefruite ui, knoflook en zout erbij, haal het door de blender en je hebt een heerlijke room-preisoep! Genees smakelijk! 

Lees hier een meer uitgebreid artikel over de geneeskracht van prei.