IJsbergsla, belangrijke bron van enzymen


Thomas Dijkman published an updated article in English about the medicinal use of iceberg lettuce.

Het heeft deze naam gekregen omdat het vroeger per boot werd vervoerd en het op grote ijsblokken vers gehouden werd. IJsbergsla is de meest knapperige slasoort. Overigens is het niet altijd zo geweest dat mensen sla rauw aten. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen aten hun sla gekookt.

Bewaarmethode

Als je de ijsbergsla elke dag in kleine beetjes gebruikt, is het verstandig om steeds iets aan de bovenkant af te snijden. Het wortelgedeelte laat je in tact; zo blijft ijsbergsla langer bewaard in de koelkast. Je kunt er in principe elke dag één tot twee centimeter vanaf snijden om het als basis voor een bijsalade te gebruiken; zo kun je wel 10 dagen doen met één enkele krop.


Voedingsstoffen

IJsbergsla is helaas arm aan voedingsstoffen, in vergelijking met andere groenten en slasoorten. Zo zit in 100 gram ijsbergsla maar 2% van de ADH aan ijzer en 2% van de ADH aan calcium, en dat zijn de meest talrijke mineralen in ijsbergsla. In een ons zit nog het meeste vitamine C, namelijk een karige 6% van de ADH, gevolgd door vitamine A met 4%. Er zitten echter wel veel enzymen in. Deze heeft het lichaam nodig om voedsel beter te verteren. Dat is de reden dat bij elke warme maaltijd een paar slablaadjes horen. De meeste mensen eten te weinig enzymen. 


Maar wel knapperig

De lage voedingswaarde zorgt voor een gebrek aan medicinale toepassingen; die zijn er in de praktijk niet. IJsbergsla mag dan wel de meest knapperige slasoort zijn, maar het is ook de minst voedzame. Toch is dat geen reden om ijsbergsla niet te kopen. Door zijn knapperigheid is het een perfecte basis voor een salade en kan het daarmee andere wél geneeskrachtige groenten ondersteunen. Maar eerlijk is eerlijk; geen groente is zo slecht bedeeld met voedingsstoffen als ijsbergsla.

IJsbergsla is basis voor gezonde toevoegingen

Walnoten zijn erg gezond; verkruimel ze en meng ze door een salade met ijsbergsla. Paprika en uiringen zijn ook supergezond en geneeskrachtig. Deze ingrediënten zijn lekkerder in een salade; zo kan ijsbergsla toch nog van nut zijn voor mensen die gezond willen eten. Kook eens kikkererwten, koel ze af en meng ze in de salade! Door de toevoegingen van verse groene kruiden, paardenbloemblad, olijven, paprika, zaden, noten en alternatieve slabladeren als boerenkool, groen blad van de boerenkool, cichoreiblad en weegbreeblad, maak je een supergezonde salade van ijsbergsla.

Genees smakelijk!