Ja, je kunt ook binnenshuis tuinieren!

Heb je een vensterbank en een raam? Dan kunt je zelf groenten en kruiden kweken! Het is simpel, leerzaam, lekker en decoratief. Waarom zou je oneetbare planten kopen als je ook eetbare planten voor je raam kan zetten? Zo kun je zelfs middenin de stad of de woonwijk van je dorp verse groenten en kruiden kweken. Het vereist veel aandacht om groenten en kruiden uit zaad op te kweken. Als je verder leest zie je dat er meer simpele methoden bestaan.

Waarom zelf kruiden en groenten kweken?

Het grote voordeel van verse kruiden is dat ze meer mineralen, vitaminen en fytonutriënten bevatten. Daarnaast is het praktisch om altijd wat verse kruiden in huis te hebben. Je kunt bij wijze van spreken snel een zoete aardappel koken, pureren en mengen met tuinkruiden uit de vensterbank om een salade te maken of om een spread voor op brood te bereiden.

Hou de aarde vochtig

Over het algemeen is het beter om de kruiden in een bloembak voor het raam te zetten. Misschien moet je de gaten onderin dichtmaken tegen het lekken. De groenten kunnen in een grote pot. Waar je goed op moet letten is dat de aarde vochtig blijft. Waarschijnlijk is het het best om de aarde elke dag even van water te voorzien om het vochtig te houden. Deze planten kunnen goed tegen een vochtige grond en als de grond uitdroogt dan groeien ze niet maar maar worden ze al snel kleiner.

Prei

Prei is de meest gemakkelijke plant om op te kweken. Bovendien geeft het een decoratieve bloem. Een preiplant misstaat in geen enkel huis. Prei kun je op de markt kopen en eenvoudig in een vaas met water zetten. Je kunt de bladeren aan de bovenkant telkens afknippen en opeten; die groeien weer door. Je kunt er ook voor kiezen om het hele buitenste blad eraf te halen en dat klein te snijden om door het eten in de pan te doen.

Na een paar weken komt er in het midden van de prei een blad te voorschijn met een punt. Een week later verschijnt er nog zo´n blad. Die moet je niet doorknippen. De puntige bladeren zorgen dat er later een preibloem verschijnt die je ook kan opeten en die bovendien decoratief oogt. De andere bladeren kun je telkens weer afknippen tot aan de dikke steel. 

Voor één persoon is het hebben van 2 preistronken genoeg om een paar keer per week de maaltijd te verrijken met preisnippers. Je kunt ze door een groentemix voor aardappelen, pasta pf rijst doen. Ook in de soep misstaat prei niet. Prei is niet erg geschikt om rauw te eten; het smaakt te sterk en er zitten wat zwavelachtige stoffen in die beter eerst warm gemaakt kunnen worden voordat de mens ze eet. Gekookte prei is ook erg gezond. In Frankrijk is preisoep een delicatesse.

Sla

Sla is soms al in een potje te koop. Daarnaast kunt je de wortelstronk van elke sla uit de winkel op water zetten om die weer op te kweken.

Paksoy

Paksoy heeft net als sla een wortelstronk die je kunt opkweken zodat er meer wortels komen. Paksoy geeft na een paar weken mooie nieuwe jonge groene blaadjes die je niet ziet bij paksoy in de winkel.

Bieslook

Een potje aarde met een bieslookplant is niet zo duur. Maar wist je dat als je bieslook in de plantenbak zet deze tekens blijft doorgroeien? Het afknippen stimuleert de bieslook juist om weer opnieuw te gaan groeien.
Peterselie

Peterselie is supergezond. Het is een goed idee om zowel bladpeterselie als krulpeterselie in huis te hebben. Peterselie bevat veel ijzer waar het lichaam goed mee uit de voeten kan. Peterselie kan prima door een soep, op brood bij hartig beleg, door een salade en over aardappelen.

Koriander

Korianer kun je uitstekend voor het raam op kamertemperatuur kweken. Je kunt een tweetal potjes het beste in een bloembak zetten of in een grote pot.

Brandnetel

Als je brandnetel binnenshuis groeit blijft het alsmaar doorgroeien als je het afknipt. De bladeren blijven mooi lichtgroen en schoon. Je kunt ze tegen de prik even met kokend water afspoelen en dan door een salade doen of klein snijden en door een groentemix of stamppot doen. Brandnetel bevat veel helende stoffen. Het is onder andere goed voor de urinewegen; je gaat meer afvalstoffen  kwijt raken omdat de nieren gestimuleerd worden door brandnetel. Daarmee is het tevens een goede groente om op het juiste gewicht te komen. Ook mineraalwaarden kunnen aangevuld worden met brandnetel.

Madeliefje

Van madeliefje kun je de bladeren eten en deze zijn uitstekend binnen te kweken. Bovendien geven ze af en toe een gezellig eetbaar bloemetje dat je als saladegarnituur kunt gebruiken of over een omelet kunt doen.

Vijf-in-een-kruid

Vijf-in-een-kruid groeit heel gemakkelijk. Je kunt er eenvoudig stekkies van maken en aan je buren geven.  Het is een lekker fris kruid dat zowel door salades als door warm eten past. Probeer ook eens het verse blad over een bord pasta te kruimelen.