Asperge, hét diabetesmedicijn!

Allereerst is het leuk om te weten dat de asperge van oudsher een geneeskruid is. Dat is nog te ontdekken aan de Latijnse naam; Asparagus officinalis. De toevoeging ´officinalis´ kregen alle geneesplanten van 200 jaar terug; het betekent; uit de werkplaats van de apotheker.


Afkomstig uit Ayurveda

Wilde asperge komt uit het Himalaya-gebergte van India en is altijd al in de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, bekend geweest om zijn geneeskracht.  Het wordt vooral gebruikt bij spijsverteringsstoornissen.

 

Tegen zenuwziekten

In 100 gram asperges zit 46% van de ADH aan vitamine K, 15% van de ADH aan vitamine A en 11% van de ADH voor ijzer. Verder zit er een belangrijke saponine in te weten: sarsasapogenine. Hiervan is bekend dat het ALS of Amyotrophische, Laterale Sclerose tegen gaat. Dat is een zenuwziekte die wordt veroorzaakt door ontstekingen in de zenuwen. Behalve de ontstekingsremmer sarsasdapogeninen zijn ook de ontstekingsremmende flavonoïden quercetine, rutine, kaempferol en isorhamnetine werkzaam in de asperge. Door deze stoffen en de ruime verscheidenheid aan vitaminen en mineralen geldt de asperge als een immuunsysteembooster. Het is een goede bron van antioxidanten, weert ziekten en het kan zelfs DNA-schade herstellen.

Voor suikerpatiënten

Inuline in de asperge kan functioneren als een glucosevervanger voor diabetici. Het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en kan daarom van dienst zijn bij mensen met suikerziekte. In de reguliere geneeskunde wordt inuline ingezet als probiotica; ze kunnen de bacteriegroei in de darmen stimuleren. Bifidobacteriën worden bevorderd in hun groei door inuline uit de asperge. Daarnaast zitten er veel vezels in asperges. Het is een prima groente voor suikerpatiënten om in te nemen omdat de symptomen van diabetes minder worden door deze groente.

Kooktip

Blancheer asperges maximaal 2 minuten! Genees smakelijk!