Pijnbestrijding vanaf je bord: Hoe werkt pijnstillend voedsel?

Pijn kun je bestrijden met voeding en geneeskruiden. Ziekten die normaal met synthetische medicatie wordt bestreden zoals migraine en reumatische aandoeningen, zijn effectief te behandelen met medicinale voeding. Kennis daarover is nog niet volledig. Er is volop onderzoek gaande. Toch is er al genoeg behulpzame informatie aan het licht gekomen. Diverse wetenschappers dragen bij aan het kennisarsenaal over pijnbestrijding met medicinale voeding. Helaas zijn hier nog te weinig mensen van op de hoogte. Vooral chronische pijn, waarvoor vrijwel geen ongevaarlijke farmacologische medicatie bestaat, valt uitstekend te behandelen met voeding. Bijkomend voordeel is dat de juiste voeding niet alleen de pijn zelf bestrijdt maar in veel gevallen ook de oorzaak van ziekten kan wegnemen. Pijn stillen met voeding gaat behalve over acute symptoombestrijding vooral om het genezen van de oorzaak.


 
Kun je echt acute pijn bestrijden met voedsel?

Als je pijn met voedsel bestrijdt werk je vooral op de iets langere termijn. De pijn of pijnbeleving kan binnen enkele uren merkbaar veranderen. Een kuur van vier weken kan permanente pijnverlichting betekenen. Er is anno 2018 in principe geen afdoende acute (binnen enkele minuten) oplossing met pijnstillende voeding. Misschien is er een uitzondering. Sommige mensen gebruiken maanzaadthee om de pijn acuut te bestrijden. In maanzaad zitten opiaatachtige stoffen die pijn bestrijden. Normaal gesproken duurt het enkele uren voordat voedsel een verandering in pijn en pijnbeleving kan opleveren maar een maanzaadthee op de nuchtere maag kan iets sneller werken. Het is alleen helaas moeilijk doseerbaar, slecht combineerbaar met werkzaamheden of een voertuig besturen en daarom niet makkelijk toepasbaar. Lees meer hierover in de geneeskracht van papaver. Naast maanzaad is er ook papaverzaad te koop. Deze werkt iets sterker dan maanzaad. Je kunt dit kopen in Aziatisch geörienteerde winkels.


Het drinken van twee extra glazen water kan al helpen

Soms kan pijnbestrijding heel simpel zijn. In veel gevallen wordt bestaande pijn verergerd door allerlei inspanningen. Stel dat je spierpijn hebt of dat je spieren zijn overbelast. Of je hebt een intensieve massage ondergaan. In al deze gevallen zijn de spieren flink in beweging geweest. Dat leidt tot het afvoeren van afvalstoffen. Voor het lichaam zijn dit gifstoffen en het immuunsysteem komt in actie. Deze afvalstoffen kunnen bestaande pijn tijdelijk verergeren doordat het immuunsysteem ineens heel veel signalen ontvangt en zich niet kan volledig kan richten op een pijnlijke plek in het lichaam. Dan kun je het lichaam al veel helpen door twee of drie extra glazen water te drinken. Water zorgt ervoor dat je afvalstoffen sneller uitplast. Batmanghelidj schreef een boek over hoe je pijn en infecties zelfs met een simpel medicijn als water bestrijdt. Wist je bijvoorbeeld dat je minder histamine aanmaakt als je veel water drinkt? Dat betekent dat allerlei ontstekingsreacties verminderen. Het water voert de afvalstoffen sneller af, infecties op celniveau of laaggradige ontstekingen verminderen en de hormoonhuishouding en het immuunsysteem kunnen efficiënter op elkaar worden afgestemd. In aanvulling hierop is het nog effectiever om naast een glas water drinken fruit en groente met veel antioxidanten te eten. Waarom dat zo is, dat wordt je duidelijk aan het eind van dit artikel.


Kruidnagel tegen kiespijn

Elke pijnsoort behoeft een andere aanpak. Wanneer iemand last heeft van kiespijn, tandpijn of tandvleespijn, dan is deze persoon geholpen met het kauwen en zuigen op 3 tot 10 kruidnageltjes per dag. Kruidnagel geeft een hele sterke frisse smaak, voor velen zelfs té fris. Deze van oorsprong Molukse geneesplant heeft een antibacteriële werking, met name tegen die bacteriën die cariës veroorzaken. Gaatjesvorming en de bijbehorende pijn worden gestopt door kruidnagel. Wanneer een gaatje niet te ver is gevorderd kan het lichaam dit zelf herstellen zonder inmenging van een tandarts. Je kunt ook kruidnagelthee maken en deze laten afkoelen en er je mond goed mee spoelen. Roomboter, vooral grasboter, is de belangrijkste voeding voor de opbouw van tanden en glazuur.


Nee, geen paracetamol

Laten we nog even terugkomen op wat de meeste mensen doen als ze pijn hebben. Ze grijpen naar medicatie. Deze medicatie is zonder uitzondering slecht voor de lever en nieren. Vooral de lever is belangrijk voor ons immuunsysteem en pijnbestrijding. Wetenschappers zijn ervan op de hoogte dat een prima werkend immuunsysteem pijn beter bestrijdt. Wie pijn bestrijdt met synthetische medicijnen, zorgt ervoor dat het natuurlijke mechanisme van het lichaam om pijn te bestrijden, vrijwel lam komt te liggen.

Een arts raadt bij hoofdpijn vaak paracetamol aan, zelfs bij chronische pijn. Wanneer je weken-, maanden- of zelfs jarenlang paracetamol slikt dan leidt dat tot degeneratie van de lever. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat overbelasting van de lever en daarmee gepaard gaande leververvetting door paracetamol, juist hoofdpijn kan verergeren. Bovendien vergroot een slecht werkende lever de kans op allerlei ziekten waaronder dodelijke ziekten.

Een Schotse arts meldt in een onderzoek dat een kwart van de levertransplantaties wordt veroorzaakt door langdurige inname van relatief lage doseringen paracetamol.

Als we aan pijn denken, denken we vaak aan een pijnstiller als paracetamol. Echter, wat slechts weinig mensen weten is dat dit medicijn voor de meeste medicijndoden per jaar zorgt. Het is een levensgevaarlijk medicijn, juist omdat mensen in de illusie leven dat het onschuldig is. Paracetamol kan je lever schaden, depressie veroorzaken en is een mede-oorzaak van Alzheimer. Ook verslechtert het de functie van de nieren aanzienlijk. Pijn bestrijden met paracetamol werkt goed bij tijdelijke pijn maar chronische pijn kan eigenlijk niet worden behandeld met paracetamol. Daarvoor heeft dit medicijn te veel bijwerkingen, zo laten vele wetenschappelijke onderzoeken zien.  

Om aan te geven hoe gevaarlijk paracetamol is: Wist u dat in het Verenigd Koninkrijk in 10 jaar tijd 600 mensen minder vroegtijdig gestorven zijn, nadat men de paracetamaolverkoop aan banden bracht?


Obesitas en pijn lijden

Verkeerde eetgewoonten en pijn gaan hand in hand. Mensen die aan de ziekte obesitas ofwel overgewicht lijden, hebben een extreem hogere kans op pijn, zo meldt een onderzoek uit 2015. Ook diabetes komt vaker voor in deze groep mensen. Men stelt dat er wetenschappelijke consensus is over het feit dat de pijnkans wordt vergroot doordat er meer cytokinen worden vrijgelaten door het immuunsysteem. Cytokinen zijn hormonen waarvan men nog niet exact weet wat de functie is, maar men weet wel dat het met pijnsignaaloverdracht te maken heeft. De onderzoekers hebben voedsel onderzocht dat pijn op drie manieren bestrijdt.


  • Ten eerste kan het juiste voedsel ontstekingen remmen en daarmee de productie van cytokinen verminderen.
  • Ten tweede kan gezond voedsel zich binden aan de receptors die normaal worden getriggerd om cytokinen aan te maken. Daardoor wordt de pijnsignaaloverdracht verminderd.
  • Ten derde kan een categorie voeding de immuunsysteemrespons NF-κB verminderen waardoor er minder cytokinen worden aangemaakt.


Genezen met gemberthee en druiven

Het voedsel waar het in het onderzoek om gaat is broccoli, gember, ginseng, tomaten, soja en druiven. Deze voedselsoorten werken volgens de onderzoekers allemaal om andere redenen pijnverlichtend. De reden hiervoor is dat dit soort vers voedsel veel antioxidanten bevat. Dat zijn ontstekingsremmende stoffen. We hoeven geen pillen te nemen om ontstekingen te remmen; we kunnen gewoon voeding nemen. Overigens zijn er nog veel meer gezonde producten dan broccoli, soja, tomaten en ginseng. Broccoli is een koolsoort en andere soorten kool zoals witte kool bevat nog meer ontstekingsremmende stoffen. Daarnaast kan tomaat als nachtschadegroente bij sommige patiënten juist ontstekingen veroorzaken en is deze rode liefdesappel niet voor iedereen geschikt als pijnbestrijder.


Verkeerd voedselpatroon lijdt tot pijn

Mensen die aan artritis lijden hebben een groter risico op pijn als ze daarnaast ook aan obesitas lijden. Dat meldt een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek uit 2014. Deze feiten spreken duidelijk uit dat een verkeerd voedselpatroon lijdt tot meer pijn. In dit verband is het goed om te beseffen dat diverse onderzoeken uit het derde millennium aangeven dat obesitas wordt veroorzaakt door ontstekingen op celniveau. Men eet te veel ontstekingsveroorzakende stoffen en om het lichaam tegen deze stoffen te beschermen kapselt het lichaam de nonnutriënten in, in vet. Daardoor worden vetlagen om organen heen gemaakt. De huid is ook een orgaan.

Het onderzoek werd uitgevoerd door psychologen, neurologen en medici. Men ziet dat een ''normaal westers'' dieet wat bestaat uit veel transvetten, suiker en ander calorierijk voedsel pijn veroorzaakt en verergert. Maar dat is niet het meest interessante. De onderzoekers constateren een interessante vicieuze cirkel in de pijnbeleving van mensen met obesitas en artritis. Als men een maaltijd eet dat rijk is aan calorieën dan zakt de pijn! Hoe werkt dat? In ons brein zitten opiaatreceptors. Suiker bindt zich daaraan. Daardoor worden er minder pijnprikkels worden doorgegeven. Suiker kun je in dit geval zien als een soort drug. Het is een wetenschappelijk dat suikerconsumptie meer beloningsstoffen voor de hersenen aanmaakt als cocaïne. Maar net zoals elke andere drug geeft suiker een korte termijn verlichting van miserabele omstandigheden, terwijl op de lange termijn het neergaand en verslechterend is voor de algehele conditie. Met andere woorden: op de korte termijn verlicht suiker de pijn en op de lange termijn maakt suiker chronische pijn erger.


Wettelijk goedgekeurde pijnveroorzakers

In supermarktvoedsel zitten goedgekeurde additieven. Dat zijn toevoegselen die de kleur, smaak of geur medebepalen. Daarnaast bevat ons voedsel chemische reststoffen uit de landbouw zoals pesticiden, herbiciden en conserveermiddelen. Onderzoekers concluderen in 2017 dat ophoping of accumulatie van deze gezamenlijkstoffen in het lichaam tot diverse medische problemen bij kinderen kan leiden. Deze stoffen hebben vrijwel geen nutritieve waarde. Ze vertonen in veel gevallen ontstekingsveroorzakende werkingen. Onze goedgekeurde additieven zijn bewezen ziekteveroorzakers. Dat is ruimschoots onderzocht maar helaas zijn er in Nederland weinig tot geen politieke veiligheidsconsekwenties uit de dramatische onderzoeksresultaten gekomen.

In Duitsland mogen er bijvoorbeeld een stuk minder van deze stoffen in supermarktproducten zitten. De meest ernstige probleemstoffen zijn kleurstoffen, smaakstoffen, aspartaam, chocola, alcoholische producten, koffie, thee, tyramine, kaas, citrusvruchten en producten met extreem veel van het vrije radicaal stikstofmonoxide (zoals orgaanvlees en garnalen). Al deze stoffen, behalve koffie, kunnen leiden tot migraine of hoofdpijn. Het onderzoek werd uitgevoerd over een periode van twee dagen. Dat is lang genoeg om de ontstekingsveroorzakende effecten van minderwaardig voedsel te meten.

Dat kaas een bron van problemen voor sommige mensen kan zijn is al erg lang bekend. De vader van de moderne geneeskunde, Hippocrates, schreef er al over. Helaas is deze Medicinale Voedingkennis genegeerd. Hippocrates is daarmee in woorden de vader van de geneeskunde, maar zijn inzichten en kennis worden terzijde geschoven, hoewel ze intelligenter zijn dan die van menig arts uit 2017.


Waarom krijg je hoofdpijn van chocola?

Sommige mensen zullen verbaasd opkijken als ze chocola in dit rijtje zien staan. Hoe kan een door David Wolfe opgewaardeerd superfood-product nu ontstekingen veroorzaken? Heel eenvoudig. In Nederland is bij wet vastgelegd wat het percentage kakkerlakken mag zijn in chocola. En kakkerlakken zijn niet gezond, ook als het wettelijk percentage niet wordt overschreden. De kakkerlakken maken van chocola een zeer ongezond product. Van gemalen kakkerlak krijg je hoofdpijn, tenminste, niet alléén daarvan. Als je cacao wilt maken zonder kakkerlakken, dan zul je cacaobonen moeten kopen en malen.


Accumulatie: een nauwelijks onderzocht probleem

Onderzoekers zien dat er bijna nooit een hoofdpijn is te wijten aan inname van één bepaalde voedseladditief. Ziekten als migraine zijn te wijten aan een accumulatie van gifstoffen die komen uit onze voeding, milieuvervuiling, medicijnen en cosmetica. Het ophopen van gifstoffen is iets wat niet of nauwelijks is onderzocht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is blijkbaar niet opgericht om mensen te beschermen tegen gifophopingen in ons lijf maar ze biedt een een wettelijke legitimering om industriële gifproducten op mensen te laten uittesten. Het onderzoek uit 2017 is een van de eerste onderzoeken naar accumulatie van gifstoffen in het menselijk lichaam. Hoewel diverse wetenschappers al tientallen jaren waarschuwen voor gifophoping in ons lichaam, wordt er blijkbaar geen haast gemaakt met onderzoeken naar voedselveiligheid.

De industrie gebruikt vele stoffen die ons ziek maken en worden juridisch gefaciliteerd door de overheid. De medische branche is de lachende derde en profiteert van alle ziek geworden mensen. Helaas wordt dit destructieve mechanisme voor de maatschappij zelden tegen gewerkt.


Koffie en weekendhoofdpijn

Overigens is er met koffie iets anders aan de hand. Mensen met weekendhoofdpijn hebben daar vaak last van omdat ze niet beseffen dat ze doordeweeks, op hun werk, koffie drinken en in het weekend niet. Als je 's weekends geen koffie drinkt en doordeweeks wel, krijg je hoofdpijn. Hoofdpijn is in dit geval een afkickverschijnsel van de softdrug koffie. De hoofdpijn komt dus niet omdat er ontstekingsveroorzakende stoffen in koffie zitten. Koffie is gezond, al is het wel een verslavende softdrug, met hoofdpijn als afkickverschijnsel. Helaas wordt weekendhoofdpijn zelden goed gediagnosticeerd. De meeste artsen schrijven zelfs paracetamol voor tegen weekendhoofdpijn, waardoor op de lange duur er een migraine kan ontstaan.


Artritis, artrose en jicht blijken voedselallergieën

Reumatoïde artritis is typisch een pijnlijke ziekte die wordt veroorzaakt door voorgekauwde en kleurrijk omhulsde industrievulling. Ik schreef een aantal haar geleden het artikel Artrose blijkt voedselallergie. Dat artikel is meer dan een miljoen keer gelezen en is erg vaak gekopieerd, gestolen en op andere websites geplaatst. Wat voor artrose geldt, geldt in feite ook voor jicht en artritis. Alle vormen van reuma genezen als je overschakelt op een plantaardig dieet. Het blijken namelijk vooral stoffen in vlees die ontstekingen veroorzaken. Mensen zijn, volgens recente inzichten, nu eenmaal niet gebouwd om grote hoeveelheden vlees te verteren. Mensen hebben - wetenschappelijk gezien - het gebit van een herbivoor en de maagsappen van een herbivoor. Echter, soms lijden ze aan irrationele intelligentie van een verwoestend roofdier en denken ze dat ze vlees moeten eten. Maar daar worden mensen juist ziek van. Rood rundvlees is een bekende veroorzaker van kanker. Uit onderzoeken blijkt dat drie weken vegetarisch eten leidt tot pijnvermindering van artritis bij 80% van de patiënten. Lees dit artikel voor meer informatie over pijnbestrijding van reumatische aandoeningen met voeding.


Spierontspanners bij kneuzingspijn

Als je gevallen bent dan ontstaat er dikwijls een blauwe plek, een bloeduitstorting of een kneuzing. Deze wonden en bijbehorende pijnen genezen sneller als je ze behandeld met bepaalde medicinale planten zoals smeerwortel, valkruid en goudsbloem. Dat komt omdat deze planten ontstekingsremmende stoffen bevatten. Maar er is ook een ander mechanisme gaande. Kneuzingspijn van spieren betekent dat alle spieren heel gespannen zitten. Als je ontspannende thee drinkt zoals lavendelthee of passiebloemthee, dan zullen ook de spieren beter ontspannen. Denk hierbij ook aan het ontspannende effect wat cannabis heeft op mensen. Bovendien heeft cannabis ontstekingsremmende stoffen. Vandaar dat het van cannabis gemaakte CBD-olie (legaal verkrijgbaar en zonder THC) een goed werkende ontstekingsremmende pijnstiller is voor veel mensen.

Mensen doen er goed aan om na een valpartij de gewonde delen van het lichaam dagelijks in te smeren met smeerwortel of valkruid. Ontspannende sauna's, wareme douches en baden kan de spierpijn verder doen verminderen. Massage is een prima optie. Helaas gebeurt dat niet in de reguliere zorg. In de reguliere zorg zal men hooguit pijnstillers zoals morfine en paracetamol geven en men zal de gevallen patiënt controleren op botbreuken. Maar men smeert geen helende zalf in op de wond.


Welk voedsel moet je mijden tegen pijn?

Je kunt ontstekingsveroorzakend voedsel mijden en ontstekinggsremmend voedsel benadrukken in je menu om pijn tegen te gaan. Ook kun je ontspannende producten nemen zoals lavendelthee.

In dit artikel worden de conclusies van onderzoekers naast elkaar gelegd. Er bestaan twee vormen van ontstekingsveroorzakend voedsel. De eerste is calorierijk voedsel zoals suiker en (trans)vetten. Deze twee stoffen veroorzaken ontstekingen op celniveau. Het zijn lege calorieën. Het lichaam mist allerlei voedingsstoffen als we te veel suiker en transvetten eten en zal daarom ontstekingsreacties geven. Als deze ontstekingen erg groot worden, leiden ze tot pijnlijke ontstekingen op allerlei plaatsen in het lichaam zoals artritis en migraine. Neem dus kokosolie, palmolie geklaarde boter of roomboter als vetten. Ook saladeoliën zoals walnootolie, olijfolie, hennepzaadolie en lijnzaadolie zijn heel gezond. Eet geen geraffineerde suiker maar koop steviapoeder. Dat is een gezonde suikervervanger die ontstekingen mee helpt remmen.


Welk voedsel is pijnstillend?

Het tweede advies in een anti-pijndieet is: eet heel voedsel. Eet lekker veel fruit, minimaal 6 stuks fruit ter grootte van een appel per dag en eet gezonde groenten, zowel gekookte als rauwe saladegroenten. Dan eet je veel ontstekingsremmende stoffen. Producten met extra veel antioxidanten zoals gember, knoflook en blauwe bessen zijn extra gezond. Gebruik geen producten uit blikjes of potjes want die bevatten nauwelijks voedingswaarde. Verse groenten en fruit bevatten medicinale waarde en dat heb je nodig als je pijn wilt bestrijden. Maak een verse soep, eet verse salades en bereid zelf maaltijden van verse producten. Vul je menu aan met smoothies en slowjuice om nog meer antioxidanten binnen te krijgen. Drink geen producten uit flessen of pakken; maak je eigen drinken.


Wat is het belangrijkste bij pijnstillend voedsel?

Het belangrijkste is om het achterliggende mechanisme van de pijnoorzaak te kennen. Een voorbeeld. Stel iemand heeft jicht, een pijnlijke ontsteking aan zijn voetgewrichten. Dan moet je weten dat dit wordt veroorzaakt door overtollig urinezuur. Dat komt in het bloed en de gewrichten als de nieren niet goed werken. Daarom moet je de werking van de nieren stimuleren. Dat kan met elke nierondersteunende groente. Bleekselderij is een voorbeeld van een diuretische groente. Bleekselderij stimuleert de werking van de nieren nog meer dan andere groenten, maar die andere groenten heb je natuurlijk ook nodig. Als je jichtpijn wilt bestrijden is het belangrijk om een kuur te doen met nierondersteunende groenten en fruit. Waterkers is ook erg goed voor de nieren, net als mierikswortel. Dat zijn dus drie groenten die je een aantal weken extra veel eet, totdat de jicht verdwenen en de pijn over is.Daarnaast kun je je verder verdiepen in allerlei kruiden en voedsel dat goed is voor de nieren om voor jou het beste uit te zoeken.


Individuele verschillen

De pijnstillende werking van gezond voedsel werkt zowel op de lange als korte termijn. Maar de werking bij ieder individu is anders. Als je bijvoorbeeld als suikergrootverbruiker ineens ophoudt met suiker eten dan zal dat een lastige ervaring zijn en zal het lichaam en de spijsvertering rigoureus moeten wennen. Het immuunsysteem zal tijdelijk van slag af zijn zodat pijn slechter wordt bestreden. Maar na een dag of enkele dagen treedt herstel op en wordt de pijn verlicht.

Als je je verder wilt verdiepen in pijnbestrijdend voedsel, kun je je wenden tot de volgende artikelen:

  1. Kaneel werkt volgens Scandinavische onderzoekers tegen artrose en andere reumatische aandoeningen: 
  2. Lavendelolie werkt o.a. tegen hoofdpijn:
  3. Keelpijn is een pijnlijke ziekte die snel wordt genezen met een paar koppen saliethee, soms dezelfde avond nog. De geneeskracht van salie kan gewoon in je achtertuin groeien.
  4. Een lezer meldt dat voorhoofdholteontsteking met een doek gedrenkt in mierikswortel kan genezen. De mierikswortel staat erom bekend luchtwegenontstekingen te genezen.
  5. Weegbree onderdrukt de hoestprikkel doordat het zenuwstelsel minder prikkels overbrengt. Hetzelfde doet weegbree voor pijn; het is een natuurlijke pijnstiller.
  6. Ananas bevat bromelaïne en is daarmee een bestrijder van het pijnlijke carpaltunnelsyndroom.
  7. Een pijnlijke hoest heelt sneller dus inname van alliumgroenten zoals prei, knoflook en ui. Rode ui kun je prima rauw eten in een salade.


Kun je zielepijn verminderen met voedsel?

Bij pijn hoef je niet alleen aan fysieke pijn te denken. In Nederland zoeken een miljoen mensen hulp voor psychische problemen. Dat is ontzettend veel. In onze tijd zijn er relatief meer mensen depressief dan een paar eeuwen geleden. De westerse depressie-epidemie in het begin van het derde millennium heeft ongetwijfeld te maken met de gedegenereerde en bont verpakte vulling die supermarkt verkopen. Met echte voeding heeft spul in potjes, pakjes, blikjes en zakjes weinig te maken.

Binnenkort verschijnt er een nieuw boek waaruit blijkt dat je zielepijn kan verminderen met waterkers. Ik laat nu de wetenschappelijke onderbouwing achterwege, die komt in het boek. Maar je kan het zelf proberen. Als je je psychisch beter voelt na enkele weken waterkers eten, dan hoor ik dat graag van je. Overigens is dit een internet primeur: nog niemand weet hier iets over of heeft over de bijbehorende wetenschappelijke onderzoeken geschreven. Naast waterkers werken koolsoorten en rozemarijn goed tegen depressie.


Het doel van dit artikel is kennis dat gebaseerd is wetenschappelijk onderzoek delen. Het is niet bedoeld als medisch of politiek advies.

Bronnen

Dieet, pijn, immuunsysteem: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25744682

Pijn, overgewicht, osteoartritis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4273714/

voedsel en medicijninteracties, en nekpijn Hoofdpijn: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6751553

Hoofdpijn: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28298151

Plantaardig voedsel tegen pijn: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4359818/

Leververvetting(niet door alcohol) vergergert hoofdpijn: https://link.springer.com/article/10.1007/s10072-014-1798-1