Otrivin, een levensgevaarlijk medicijn

dat volgens vele artsen beter op doktersrecept verkocht kan worden

Ruim 7 miljoen mensen in Nederland wordt geadviseerd om geen otrivin te gebruiken. Dat staat in de bijsluiter van otrivin. Het staat er niet letterlijk in die bewoordingen in. Wanneer je lijdt aan hart- en vaatziekten, diabetes, prostaatvergroting of jonger dan 18 bent dan mag je otrivin niet zonder doktersadvies gebruiken. Dan kom je al snel aan het aantal van 7 miljoen. Daar komt nog bij dat je otrivin niet mag gebruiken tijdens ontsteking van het neusslijmvlies met droge neus ook wel rhinitis sicca genoemd. Veel mensen gebruiken het dan júist. De meeste mensen weten dat soort dingen niet. Otrivin is vrij verkrijgbaar bij de apotheek; je hebt er geen recept voor nodig.

Specificatie mensen die otrivin niet mogen gebruiken

Hier staat een tabel van de aantallen Nederlanders, gerangschikt op contra-indicatie, die het middel niet mogen gebruiken. Een contra-indicatie is een omstandigheid waarbij het middel niet mag worden gebruikt.

  • Hart- en vaatziekten: 1 miljoen mensen
  • Diabetes: 1 miljoen mensen, waarvan 250.000 het ´nog niet weten´.
  • Prostaatvergroting: ongeveer 1,2 miljoen
  • Staar: 150.000 mensen (moeten jaarlijks geopereerd worden)
  • Jonger dan 18: ongeveer 4 miljoen
  • Te snel werkende schildklier: 30.000
  • Zwangere vrouwen: 200.000


Totaal aantal Nederlanders dat otrivin niet zomaar mag gebruiken, op advies van de fabrikant: 7 miljoen 580.000 mensen! Dit getal is ruwe schatting op basis van kerngegevens van het CBS. Uiteraard is dit cijfer niet correct aangezien het schattingen betreft en er een overlap zal zijn in de prevalentie van aandoeningen. Als voorbeeld: mannen met diabetes kunnen ook last hebben van prostaatvergroting. En: mensen die jonger dan 18 zijn kunnen ook last hebben van diabetes. Toch geeft deze opsomming aan dat het risicovol is om een medicijn dat in vele gevallen wordt afgeraden, in de vrije verkoop te laten blijven. Een manier om dit risico tegen te gaan is om otrivin neusspray voortaan onder doktersvoorschrift te verkopen.

Bronnen