Olijven, vruchten die groenten geneeskrachtiger maken!

Biologisch gezien is de olijf een vruchtsoort maar we eten het als groentesnack, saladegroente, of we gebruiken de olijfolie. In de fytotherapie, de door wetenschap onderlegde kruidengeneeskunde is de olijf een geneesmiddel. Dat komt niet uit de lucht vallen. De oude Grieken smeerden hun lijf al in met olijfolie tegen de zon. Het helpt de huid te beschermen tegen de zonkracht en het voorkomt in ieder geval een droge huid. Ook helpt het bij jeuk en om verdroging van haren te voorkomen en verhelpen. Verder is olijfolie vaak de basis voor andere geneeskrachtige oliën en zalven.

  

Gebruik van olijfolie: eerst groente roosteren!

Het Mediterrane dieet staat erom bekend dat het tot minder kanker, obesitas en hart- en vaatziekten leidt. Cruciaal in het Mediterrane dieet is het gebruik van olijfolie. Deze olie is een stuk gezonder dan margarine en alle vloeibare bakproducten uit de fabriek. Wat je echter nooit moet doen is eerst olijfolie in de pan, en dan iets erin gaan bakken; wat je doet is het volgende: je snijdt groente zoals uitje, knoflook, paprika en wortel in kleine stukjes. Deze leg je in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag. Vervolgens rooster je twee tot drie minuten lang de groenten, zonder olie. Daarna doe je de olie erbij en bak je het twee tot drie minuten verder. Zo maak je de groenten gaar en houdt de olijfolie zijn geneeskracht. Gebruik alleen olijfolie waarvan op de fles staat dat je ermee mag bakken.


Histamineblokker

Olijfolie is een natuurlijke histamineblokker. Door het gebruik van olijfolie kunnen allergiereacties uitblijven. Verder heeft het een ontstekingsremmende werking, die waarschijnlijk in verband staat met de allergieremmende werking van olijfolie.


Goed voor hart en bloed

Wat vooral bekend is, is het feit dat olijfolie goed werkt tegen hart- en vaatziekten. Hiervoor is het beste om de olijfolie ongebakken te gebruiken. Door de ontstekingsremmende eigenschap hecht plaque zich minder snel aan de vaatwanden. Oleuropeïne in olijven zorgt daar vooral voor. Oleuropeïne zorgt er ook voor dat de aders iets wijder open gaan staan. Daardoor helpt het goed bij angina pectoris of hartkrampen. Daarnaast is de olijf goed tegen hartkloppingen.

Kankerwerend

Olijfolie werkt tegen kanker. Dat heeft ermee te maken dat omega 6 vetzuren in de celwand nestelen en zuurstof doorlaten. Doordat we te weinig omega 6 en omega 3 eten, krijgt de cel te weinig zuurstof. Hierdoor ontstaat kanker, dat wist Nobelprijswinnaar Otto Warburg in de jaren 30 van de vorige eeuw al! Brian Peskin heeft alle wetenschappelijke artikelen die zijn theorie ondersteunen naast elkaar gelegd. Het blijkt dat wetenschappers alle groenten waarin veel omega 3 zit zoals knoflook, koolsoorten, raapstelen, postelein en champignons, aanwijzen als kankerwerend, maar ze werken niet 100% omdat er weinig omega 3 in zit. Daarom moeten we veel gezonde noten, zaden en oliën eten waaronder olijfolie.

 

Gebruik het veel!

Olijfolie is zeer gezond, er is nog een hele rits ziekten die behandeld kunnen worden met deze olie. Het kan galstenen voorkomen en elimineren, het vermindert galkoliekpijn, het helpt bij flatulentie of winderigheid, het werkt tegen hoge bloeddruk, het verbetert de bloedsuikerspiegel bij diabetici, het werkt tegen constipatie en tegen een maagzweer! Doe dus lekker olijfolie over een salade, maak een schaaltje met olie en doop daar (uiteraard biologisch) brood in; dat zijn de meest gezonde manieren om olijfolie binnen te krijgen. Genees smakelijk!

Lees hier een meer uitgebreid artikel over de geneeskracht van olijven.