Wortel reinigt de lever en biedt nog veel meer gezondheid

120 gram wortel bevat 400% van de ADH voor vitamine A. Daarnaast zit er in kleinere hoeveelheden de vitaminen B1, B2, B3, B6, C, D, E en K in. Ook bevat het kalium, fosfor, molybdeen, koper en magnesium. Bekende andere fytonutriënten die vrije radicalen bestrijden zijn: carotenoïden, alfacaroteen, betacaroteen en luteïne.


Goed voor lever

De wortel stimuleert de lever om gifstoffen af te voeren. Gifstoffen die niet worden verwerkt door de lever komen op een andere manier naar buiten, via eczeem, acné of psoriasis. Het is daarom belangrijk om de lever gezond te houden door een rauwe wortel te eten. Rauwe wortelsap en geraspte wortel zijn ook goed om de leverwerking te stimuleren.


Goed voor het hart

Uit onderzoek blijkt dat regelmatig wortel eten de kans op hart- en vaatziekten drastisch reduceert. Dat komt onder andere door antioxidanten die het bloed en de wanden van de bloedvaten schoon houden. Verder zit er relatief veel omega 3 en 6 in de wortel. Dat betekent dat, in combinatie met de aanwezige antioxidanten, de wortel preventief werkt bij kanker.


Multi-inzetbaar geneesmiddel

Het blijkt dat de wortel een imponerend rijtje aan ziekten te slim af is. De wortel geneest en voorkomt onder andere: obesitas, nierontsteking, bloedvergiftiging, tandvleesziekten, insomnia, leverziekten, Alzheimer, pijn bij het urineren, colitus of dikke darmontsteking en maagaften.

Tegen tandvleesproblemen

Tandvleesziekten worden vooral tegen gegaan door het knagen op een rauwe wortel. Dat is massage voor het tandvlees; het wordt er stevig van. In combinatie met goed tanden poetsen kan wortel eten tandvleesbloeding en -ontsteking voorkomen.

Leververgiftiging

Uit onderzoek blijkt zelfs dat een acute leververgiftiging kan worden hersteld met wortel. Er zijn nog krachtigere middelen zoals mariadistel. Wortel is een goed  middel voor de lever wat je eenvoudig dagelijks kunt gebruiken. Genees smakelijk!