Tomaat, hoe moet je met nachtschadegroenten omgaan?

Ten eerste moeten we ons de vraag stellen: is tomaat geneeskrachtig? Het is namelijk een nachtschadeplant. Tot deze familie behoort onder andere tabak. Zowel in tabak als tomaat zit een nicotine; een verslavende stof. Er bestaat dus gerede kans dat je verslaafd kunt worden aan tomaat! Dat is een probleem als je er teveel van gaat eten. Verder zijn nachtschadegroenten af te raden voor mensen met auto-immuunziekten. Dat komt omdat bij iemand met een auto-immunziekte zoals prikkelbaredarmsyndroom of reuma, het darmstelsel niet optimaal werkt; er worden teveel stoffen doorgelaten die schadelijk zijn. Met die kennis in het achterhoofd kunnen we stellen dat voor gezonde mensen het matig eten van tomaat geen kwaad kan; het kan zelfs geneeskracht hebben!


Tegen prostaatkanker

Uit onderzoek blijkt dat het eten van tomaat de kans op prostaatkanker met 21 tot 43% doet afnemen. Dat betekent uiteraard dat het eten van tomaat niet genoeg is; het eten van omega 3 en 6 vetten uit noten en zaden is nog veel belangrijker om kanker te voorkomen; lees daarover meer in het boek´Het verzwegen verhaal over kanker´ van Brian Peskin. Overigens zitten er veel omega 3 en 6 vetzuren in de tomaat: relatief meer dan in een stukje magere biefstuk! Daarnaast is er ander wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de tomaat ook helpt bij alvleesklierkanker, borstkanker, maagkanker en longkanker. Omega 3 en 6 vetten zijn daar bij uitstek verantwoordelijk voor, samen met de antioxidanten.

Voedingswaarde tomaat

In tomaten zitten veel vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B1, B3, B6, C, E en K  molybdeen, kalium, mangaan, koper en magnesium. Verder zit er lycopeen in tomaat; een krachtige antioxidant. Van lycopeen weten wetenschappers dat het de botgroei ondersteunt, alleen men begrijpt nog niet precies hóe lycopeen de botgroei bevordert.

Lycopeen

Tomaten kun je verwarmen in de soep; dan komt het lycopeen beter beschikbaar, maar je kunt het ook vers eten; dat is beter voor de inname van vitaminen en mineralen. Genees smakelijk!