Aardappel, een groente met bedenkingen 

Allereerst wil ik een belangrijke toevoeging geven aan de gedachte dat aardappels gezond zijn. De meeste aardappels zijn gekweekt met behulp van pesticiden. Er blijven altijd pesticiden achter in de aardappel. Via de regen komen pesticiden in de grond alwaar ze worden opgenomen door de wortels oftewel de aardappelknollen. Eet daarom uitsluitend biologisch-dynamische aardappels. Verder is het zo dat chips en gefrituurde aardappels uit de snackbar niet gezond zijn, met name omdat deze aardappelproducten in transvetolie worden bereid.


Kook of stoom het

Gekookte of gestoomde aardappels zijn gezond om hun voedingsstoffen maar kennen nauwelijks daadwerkelijke medicinale toepassingen. Alleen het op de huid aanbrengen van rauw aardappelsap wordt door sommige natuurgenezers gebruikt als middel bij reuma. Verder kan 10ml rauwaardappelsap maagzuuroprisping tegengaan zonder de bijwerkingen die een regulier medicijn als omeprazol kent.

Nachtschadegroente

Omdat de aardappel een nachtschadegroente is mag het juist niet worden gegeten bij reuma en andere auto-immuunziekten. Er zitten namelijk minder goede stoffen in aardappel zoals solanine. Dat wordt normaal gesproken niet in het bloed opgenomen maar mensen met een auto-immuunziekten hebben een verminderde darmwerking waardoor gifstoffen juist wel in het lichaam belanden. Dat is de grote oorzaak van auto-immuunziekten zoals ziekte van Crohn en reumatische aandoeningen. Om erachter te komen of jij ook last hebt daarvan zou je vier weken geen aardappelen, tomaten, paprika´s, hete pepers, aubergine en goji-bessen moeten eten. Als de klachten vervolgens drastisch afnemen, kun je ervan uitgaan dat je niet goed tegen nachtschadeproducten kunt. Voor alle overige mensen: geniet van deze heerlijke voedzame groente!