De geneeskracht van hete peper

 

Volgens onderzoek uit 2017 kan rode peper het leven verlengen. Onderzoekers vermoeden dat capsaïcine een belangrijke stof is om aderverkalking tegen te gaan, en dat daardoor het risico op het krijgen van dodelijke ziekten wordt verkleind. Er is veel onderzoek gedaan naar rode peper en zijn medicinale eigenschappen.

Chilipepers komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders hebben ervoor gezorgd dat deze peper over de hele wereld werd verspreid. Chilipepers worden ook hete pepers genoemd. Andere namen zijn: rode en groene peper. In Nederland kennen sommige mensen de peper onder de Indonesische naam Lombok, genoemd naar het eiland waar de Nederlanders destijds veel hete pepers hebben verbouwd. Uit Suriname stamt de variant Madame Jeanette. Deze kunnen geel of rood zijn en zijn nóg heter dan hete peper.


Pepers binnenshuis verbouwen

De hete peperplant groeit met name in tropische gebieden. Daar kan de plant overal uit de grond schieten. Een hete peperplant kan in West-Europa makkelijk binnenshuis groeien. Dat geldt met name voor de Madame Jeanette en de Medusa, twee varianten hete peper. De medusa heeft omhooggerichte pepers aan de bovenkant van de plant.


Gedroogde peper

Pepers kun je gedroogd eten. Hang de peper een tijdje op in een droge ruimte en hij droogt vanzelf zonder te schimmelen. Een verse peper is volgens de meeste liefhebbers lekkerder en makkelijker te doseren dan gedroogd peperpoeder dat doorgaans verkocht wordt als cayennepeper of chilipoeder.


Capsaïcine

Capsaïcine zorgt ervoor dat er endorfinen vrijkomen in het lichaam. Dit werkt pijnstillend en geeft een euforisch gevoel. Vandaar dat sommigen mensen zo blij worden van scherp eten.

Het hele artikel staat im het februarinummer van de Groentesoos. Je kunt ook de gratis PDF van het artikel downloaden.