Cassave is een tropische, medicinale lekkernij!

Van cassave werd vroeger gedacht dat je er helemaal niets aan hebt. Er zouden weinig nutriënten in zitten. Nieuw onderzoek laat zien dat cassave erg gezond is. Een ons cassave bevat 34% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan vitamine C. Dat is een redelijk percentage. Ook zitten er veel vezels in deze groente. Dat maakt het een goede groente om hart- en vaatziekten mee te voorkomen, Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat cholesterol minder snel oxideert en zich als plaque hecht aan de aderwanden; zo is er minder kans op aderverkalking, en daarmee verkleint de kans voor hart- en vaataandoeningen.


Cassavemeel

Meel van cassave kan prikkelbaredarmsyndroom voorkomen. Het is zelfs een goed middel voor het zenuwgestel; je kunt stress beter handelen als je veel cassave eet. Cassavemeel wordt in tropische landen veel voor toetjes gebruikt.


Bij Alzheimer

Nog veel gezonder dan de cassavewortel is het cassaveblad dat in Nederland slechts zelden te koop is. In de meeste tropische landen eet men het gezonde blad niet maar in Indonesië is het een veel gebruikte, goedkope groente. In de bladeren zit veel vitamine K en lysine. Vitamine K is onder andere goed tegen degeneratieve hersenziekten zoals alzheimer en dementie. Verder is vitamine K goed bij osteoporose. Eigenlijk zou men in tropische landen veel cassaveblad moeten eten maar bijvoorbeeld in Suriname vinden sommige mensen cassaveblad varkensvoer in plaats van eten voor mensen. Waarom zouden we neerkijken op gezonde producten die moeder natuur ons biedt?


Cassavebladeren gezonder dan wortel zelf 

Bladeren van cassave is goed om een bittere thee te maken. Deze kan ingewandswormen zoals lintworm snel helpen verdrijven. Ook koorts en diarree worden verholpen met cassavebladthee. Dat is handig om te weten als je in tropische regionen bent, diarree hebt, en er geen dokter of medicijntrommel in de buurt is.

Tropische groente

Het dient enigszins lang bewerkt te worden omdat er enkele non-nutriënten in zitten. Deze gaan kapot als je cassave gaar kookt. Cassavewortel kun je koken, bakken, stomen, grillen en frituren. Koken en stomen zijn het meest gezond. In de tropen is cassave eten onontbeerlijk. De plant groeit erg gemakkelijk in tropische omstandigheden. Genees smakelijk!

Lees hier een uitgebreid artikel over de geneeskracht van cassave.