Yam is gezond voor darmen en werkt tegen vermoeidheid.

Yam staat bij kruidentherapeuten bekend om het feit dat het de darmperistaltiek helpt. Het is een middel dat wordt ingezet bij flatulentie of winderigheid. Verder helpt het samen met andere geneesplanten en groenten bij prikkelbaredarmsyndroom, chronische diarree, astma, vermoeidheid, ongecontroleerd vaak moeten plassen, diabetes en emotionele labiliteit.


Voedingswaarde

Er zit in 100 gram yam 29% van de ADH aan vitamine C. Ook bevat het 23% van de ADH aan B6. Er zit 20% van de ADH aan koper in. Van kalium en mangaan zit 17% van de ADH in yamwortel. Het is een net iets bovengemiddeld voedzame groente die overigens al minstens 50.000 door de mensheid wordt gegeten.


Afrodisiacum

In de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde, wordt yam gebruikt als vochtafdrijvend middel, tegen diabetes, als afrodisiacum en tegen parasitaire wormen in de ingewanden. Wat erg interessant is voor mensen die leiden aan overgewicht, is dat er veel vezels in yam zitten. Het geeft je snel een vol gevoel zodat de kans op overeten kleiner is.


Extract en tinctuur

Behalve dat yam als groente te eten is, is het verkrijgbaar als extract en in theevorm. Het wordt als tinctuur verkocht; het is namelijk een bekend medicijn in de fytotherapie. Overigens is het raadzaam om voordat je deze vorm van yam gaat gebruiken, te overleggen met een huisarts of fytotherapeut omdat er mogelijk interacties met medicijnen zijn.

 

Yam tegen aderverkalking

Daarnaast blijkt uit Taiwanees onderzoek dat yam de kans op oxidatie of plaquevorming in de aders verkleint. Het is daarom een goed idee om yam regelmatig te gebruiken in de keuken. Je kunt met dit knolgewas alle kanten op: stomen, frituren, koken, bakken, grillen, gratineren en roosteren. Yamwortel leent zich prima om te gebruiken in een groentemix. Yam is niet altijd in de supermarkt te koop maar in de grote steden zijn er allerlei Aziatische toko´s en markten waar je yam kunt kopen. Genees smakelijk! 

Lees hier een meer uitgebreid artikel over de geneeskracht van yam.