Romeinse sla, gezond voor bloedvaten en bron van enzymen

Thomas Dijkman published an updated article in English about the medicinal use of Romaine lettuce

Romeinse sla is vooral goed voor de bloedvaten. Romeinse sla bevat vele antioxidanten en daarom voorkomt het dat cholesterol kan oxideren en zich vasthechten aan de aderwanden. Romeinse sla houdt de bloedvaten elastisch en kalium in deze slasoort helpt de bloeddruk laag te houden. In het filmpje op Youtube kun je horen waarom enzymen uit sla belangrijk zijn voor de gezondheid. Of lees een artikel over enzymen.


Moestuinfavoriet

Romeinse sla zie je zelden in de winkels, hoewel sommige groenteboeren het de laatste tijd weer verkopen. Lange tijd is het de favoriete slasoort geweest van moestuinkwekers. Van zaadje tot oogstbare krop duurt ongeveer 4 maanden met Romeinse sla.


Basissalade

Romeinse sla is een uitstekende basis voor een salade. Je kunt het ook combineren met andere slabladeren zoals rucola, lollorosso, ijsbergsla en de alternatieve slabladeren paardenbloemblad en hondsdraf.

Broodje gezond

Maak zelf een broodje gezond met een slablad Romeinse sla, een gekookt eitje en een plakje kaas. Het is heel eenvoudig om een salade als bijgerecht te maken. Meng een paar gewassen Romeinse slabladeren met wat uiringen, reepjes paprika en tomaat, doe er azijn, olijfolie, peper en zout bij en je bent klaar. Eventueel kun je naar eigen inzicht groene kruiden toevoegen. Wanneer je de salade groter maakt met kaas, linzen, olijven en  verse mais heb je al snel een maaltijdsalade. Genees smakelijk!

Lees hier een uitgebreider artikel over ijsbergsla.

Lees hier een uitgebreider artikel over Romeinse sla.