Hoe gebruik je voeding als medicijn?
De moderne westerse wetenschap bestaat anno 2015 nog niet echt lang; iets minder dan 200 jaar. In deze tijd is er veel onderzoek gedaan naar de medicinale werking van voeding. Voedsel is in veel gevallen een wetenschappelijk bewezen medicijn tegen een bepaalde ziekte. Echter, deze kennis wordt vooralsnog niet algemeen geïmplementeerd in de reguliere geneeskunde. Wat dat betreft is de geneeskunde zoals de natuurgeneeskunde en de fytotherapie een stuk verder ontwikkeld; hierin worden de medicinaal bewezen werking van voedingssoorten zoals groenten, fruit, kruiden, noten en zaden op therapeutische wijze gebruikt.
Smoothierecepten gericht op een bepaalde ziekte
Bestaande recepten zijn niet interessant voor iemand die voeding als medicijn wil gebruiken. Je kunt je eigen recepten maken op basis van groenten en fruit die bij uitstek voor jou geschikt zijn. Artikelen over geneeskracht van voeding op internet die zijn gebaseerd op wetenschappelijke informatie, kun je gebruiken om zelf smoothierecepten samen te stellen. Zo zijn er smoothies te maken die speciaal zijn gericht op aandoeningen die alleen gelden voor vrouwen. Sommige mensen hebben deze recepten al zelf gemaakt en gebundeld als smoothietherapie voor vrouwen. Iemand die een leverprobleem heeft, bijvoorbeeld leververvetting, zou zijn leverwerking kunnen bevorderen door dagelijks een wortelsmoothie in te nemen. In de wereld zijn er vele artsen die bijvoorbeeld een saptherapie of een smoothietherapie hanteren. Wortel biedt geneeskracht. Toch wordt dit nog steeds als ‘alternatief’ beschouwd.
Welk voedsel is extra gezond voor jou persoonlijk?
Wanneer je wilt overschakelen op medicinaal eten, is het belangrijk om eerst te ontdekken welke voedselsoorten extra goed voor jou zijn. Elke groente- of fruitsoort is weer goed voor een ander deel van het lichaam. Hieronder zie je een aantal artikelen staan. Bij elk artikel staat welke voeding extra gezond is en soms welke voeding je beter kan mijden. Dit is niet bedoeld als therapie, maar ter preventie van een ziekte of als aanvullende therapie bij een reguliere therapie. Als je helemaal wilt overstappen op geneeskrachtige voeding, is het het beste om een natuurgeneeskundige of fytotherapeut in te schakelen.