De geneeskracht van oranje en groene komkommers
In dit artikel wordt de oranje komkommer behandeld. Ben je op zoek naar een artikel over de groene komkommer? Dan kun je hier terecht. Op deze website staat ook een stuk over groene komkommer. In plaats van oranje komkommer kweken kun je ook biologische groene komkommers kweken. Die hebben meer voedingswaarde en medicinale eigenschappen.
Gewone groene komkommers worden oranje als ze te lang aan de plant hangen, dan zijn ze niet meer lekker. Deze oranje komkommerssoort is pas lekker als ze geel-oranje van kleur is geworden. Ze smaken fris, zelfs als ze buiten de koelkast worden bewaard. Oranje komkommer geeft een aangename, friszure smaakbeleving. In de tropen is het een uitstekende dorstlesser.
De geneeskracht van oranje komkommer
Komkommer kennen we in Nederland meestal als een donkergroene, smalle lange komkommer maar er zijn ook lichtgroene dikkere en kortere komkommers. Bovendien bestaat er een korte, dikke oranje komkommersoort. Als gewone komkommers aan een plant hangen en oranje worden, zijn ze niet meer lekker, maar er is een tropische soort die juist oranje moet worden voordat hij lekker is. In regio's als Australië en Nieuw Guinea is de oranje komkommer op markt te koop en wordt hij in tuinen gekweekt. Het is op lokale markten meestentijds een biologisch-dynamische groente. Biologisch-dynamische groenten bevatten zonder uitzondering meer voedingswaarde en geneeskracht omdat er meer nutriënten in zitten.
Komkommers uit kassen zijn niet erg gezond
In Nederland worden komkommers in kassen verbouwd, niet op aarde maar op substraat, een soort water met synthetische, groeibevorderende mineralen. Bij deze groeimethode is de voedingswaarde over het algemeen een stuk minder. Uit onderzoek blijkt dat het tussen de 30% en 50% minder voedingswaarde zou moeten hebben maar de Nederlandse komkommer is niet gesignaleerd in een onderzoek over voedingswaarde.
Lees verder in het octobernummer van de Groentesoos, 2018. Of download hieronder de gratis PDF met alleen dit artikel:
Bronnen