De cholesterol mythe
Mensen met een laag cholesterolgehalte hebben méér kans op een hartinfarct. Zo blijkt uit diverse onderzoeken uit Scandinavië en Rusland. In Zweden en Rusland wordt door lokale hartstichtingen gewaarschuwd voor een te laag cholesterolgehalte. Uit Fins onderzoek blijkt dat mensen met een laag cholesterolgehalte 5 maal zo grote kans hebben op een hartinfarct. In Nederland en de VS waarschuwen hartstichtingen juist voor een hóger cholesterolgehalte. De geleerde medici in de VS en Nederland heben het waarschijnlijk fout. Alles wijst erop dat een hoog cholesterolgehalte niet leidt tot een hartinfarct of aderverkalking.
Cholesterolgehalte zegt niets over kans op hartaanval
Sommige mensen die zijn overleden hartaanval hadden een hoog cholesterolgehalte, andere weer een laag cholesterolgehalte. Er valt geen peil op te trekken. Er zijn in de hele wereld wetenschappelijke bewijzen te vinden dat cholesterol en het krijgen van hartaanvallen geen wetenschappelijke correlatie hebben. Met andere woorden: een hoog cholesterolgehalte leidt nooit tot een hartaanval. Dit staat in schril contrast met beweringen die Unilever jarenlang dagelijks heeft gedaan als het gaat om de verkoop van boterachtige broodsmeersels, die Unilever inmiddels afgestoten heeft. In plastic nepboter, ook bekend onder de marketingnaam margarine, wordt linolzuur toegevoegd omdat dit cholesterolverlagend zou werken en het daarmee hart- en vaatziekten zou tegengaan. Overigens mag tegenwoordig geen enkel bedrijf zijn margarineproduct meer aanprijzen als een product met medicinale werkingen, op grond van nieuwe regelgeving uit de EU, namelijk de Codex Alimentarius.
Misverstand en leugen
Margarineproduct Becel is jarenlang gepromoot als zijnde een middel om hart- en vaatziekten te voorkomen. Officiële instanties zeggen geen kwaad woord over linolzuur maar vele wetenschappelijke onderzoekers, waarvan schrijver en onderzoeker Dr. Ravnskov uit Zweden de belangrijkste is, melden dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat linolzuur helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen. Berust het gegeven dat linolzuur goed is voor het hart op een misverstand? Volgens onderzoekers als Melchior Meier en Dr. Uffe Ravnskov wel. Ook onderzoeker Robert van Hoenselaar stelt grote vragen bij het gezondheidsaspect van linolzuur tegen cholesterol.
Lees het hele artikel door te abonneren op de Groentesoos. Of download de gratis PDF.