Sopropo, het enige goed werkzame medicijn bij bloedvergiftiging
Sopropo, ook bekend als bittere meloen, is een zeer bittere groente. De Surinamers onder ons zullen het zeker kennen. In Suriname wordt het als puree gegeten en je kunt het in Paramaribo in menig restaurant met Creoolse keuken krijgen. Bitter is gezond, denk maar aan witlof, het kruid absint alsem, grapefruit; deze geneesplanten werken allemaal tegen malaria omdat de malariaparasiet niet tegen bitter kan. Zo ook sopropo; en die is nog veel bitterder dan bijvoorbeeld witlof. Oorspronkelijk komt sopropo uit Zuid Oost Azië en aldaar worden vooral de bladeren van de klimplant waar sopropo aan groeit gebruikt om een antimalariathee van te zetten.
Voedingswaarde bittere meloen
In sopropo zitten veel fytonutriënten. Het barst van de vitamine C, B1, B2, B3 en B11 en bevat daarnaast veel magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. Om te schetsen hoe gezond het is: het bevat 2maal zoveel bètacaroteen als broccoli, 2maal zoveel calcium als spinazie en 2maal zoveel kalium als een banaan.
Tegen bloedvergiftiging
Sopropo staat in de fytotherapie erom bekend dat het een geneesmiddel is tegen bloedvergiftiging of sepsis. Dagelijks soproposap drinken doet de bacteriën die sepsis veroorzaken verdwijnen. Het werkt net zo effectief als een antibioticakuur, en heeft in tegenstelling tot de synthetische rommel die met zo´n kuur ingenomen wordt, geen bijwerkingen.
Sopropo bestrijdt virussen
Je kunt de groente ook gewoon opbakken. Dat is ook al gezond, ook al is het sap van de groente nog gezonder. De zaden worden zacht als je ze bakt en daarin bevinden zich eveneens veel vitaminen. Eet de zaden dus gewoon op. Sopropo heeft zich wetenschappelijk bewezen om virussen te bestrijden. Daarnaast kan het kanker te lijf gaan; het blijkt namelijk kankercellen te triggeren om zichzelf op te heffen; de kankercel gaat dood; dat wordt door medici apoptose genoemd.
Baktip
Bak sopropo op met ui, knoflook en pepers! Genees smakelijk!