Sla, de beste bron van enzymen
Slasoorten zijn voor het eerst gecultiveerd in het antieke Egypte van 5000 jaar geleden. Sla is ontstaan omdat de Egyptenaren kruiden doorkweekten tot slaplanten. De slaplant werd beschouwd als een aardse verschijning van de god Min en sla zou sexuele krachten aan het lichaam geven. Nu is het zo dat momenteel kruidengeneeskundigen menen dat sla een anti-afrodisiac is; het omgekeerde van wat de Egyptenaren dachten! Maar deze paradox kan worden opgelost op de volgende manier: sla brengt de man in staat om urenlang sexplezier te beleven zonder onderbroken te worden door een energieverspillend orgasme!
Nederlanders slaan hun slaatje eruit
De Nederlanders hebben in de 16 en 17e eeuw de evolutie van sla een nieuwe boost gegeven. Nederland was in die tijd een heuse kenniseconomie op het gebried vn agrarische cultuur. De landbouwuniversiteit in Wageningen is een Nederlands overblijfsel van de rijke kennis op het gebied van kruisen en veredelen van gewassen.
Is sla gezond?
De meeste sla is gezond. In een gewone krop sla zit per 100 gram 21% van de ADH aan vitamine A, 18% van de ADH aan foliumzuur en 9% van de ADH aan ijzer.
Sla helpt vet beter verteren
Sla draagt bij tot de vetstofwisseling. Het antioxidantgehalte en het zuurstofgehalte in de weefsels wordt verhoogd door sla. Daarom is het goed tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast zitten er veel enzymen in sla die ook zorgen voor een betere spijsvertering. Lees hier een uitgebreid artikel over enzymen.
-IJsbergsla is de minst voedzame slasoort maar wel knapperig en een goede basis om te combineren met andere groenten.
-Eikebladsla is rood aan de uiteinden en heeft een beetje de vorm van een eikeblad.
-Rucola is een pittige slasoort, vooral als je hem in het wild plukt.
-Romeinse sla is de meest populaire slasoort onder moestuinliefhebbers. Het heet zo omdat de Romeinen het introduceerden in Europa. Lollorosso is rood of donkerpaars van kleur en staat leuk ter afwisseling.
Eettip
Eet sla met oergezonde olijf- of hennepolie! Genees smakelijk!