Rucola, wilde groente en levermedicijn!
Rucola groeit gewoon in het wild in Amsterdam en de rest van Nederland! Als je goed kijkt zie je het in bermen en parken opkomen. Waarschijnlijk heeft het zich verwilderd nadat mensen het in de tuin en op het balkon begonnen te kweken. Van de bermen zou ik zelf niet eten vanwege de uitlaatgassen. Rucola is in de winkel niet echt duur, zelfs niet als je het biologisch koopt. Van oorsprong komt rucola uit het Middellandse Zeegebied. De oude Romeinen zijn begonnen met het cultiveren van deze pittige slasoort.
Goed bij alzheimer
In een ons rucola zit voor 90% van de ADH aan vitamine K. Deze vitamine speelt een cruciale rol bij botvorming en herstelt neuronenbeschadiging in de hersenen; het is goed bij dementie en alzheimer. Vitamine A zit met 79% van de ADH in een ons rucola. Ook vitamine C en foliumzuur of B11 zitten er in ruime mate in: beide ongeveer 25% van de ADH per ons. Verder zit ijzer met 18%, calcium met 16% en mangaan met 14% van de ADH in een onsje rucola.
Veel voedingsstoffen
Rucola bevat niet bijster veel omega 3 en 6, maar in combinatie met vitamine A en C is het toch een goede groente om kanker te voorkomen. Toch is hiervoor meer omega 3 nodig, bijvoorbeeld uit olijfolie. Rucola bevat zeer veel voedingsstoffen. Daarom is het een goede groente om te eten tijdens een dieet gericht op gewichtsverlies. Rucola heeft een leverbeschermende werking. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het leverbeschadiging kan herstellen. Ook mutaties in de levercellen, die tot kanker kunnen leiden, worden hersteld met rucola.
Smoothiegroente
Rucola is een ideale groente voor in een smoothie. Doe eens een hele, geschilde peer in een blender samen met 6 walnoten, 30 gram rucola, een stukje gember en een paar eetlepels yoghurt voor de frisheid. Blender het en drink het op! Ook kun je rucola op een pizza doen als deze klaar is. Genees smakelijk!