Courgette, een diabetesgroente met onstekingsremmende werking
Van de courgette weten we dat de mens het minstens 10.000 jaar eet, want in grotten waarin mensen woonden, zijn courgettezaden van 10.000 jaar oud gevonden. 100 gram courgette bevat 28% van de ADH aan vitamine C, 12% van de ADH aan B6 en 9% van de ADH aan mangaan. Dat lijken geen spectaculaire waarden maar het bevat ook luteïne en zeaxanthine, twee stoffen die goed zijn voor de ogen; ze voorkomen maculadegeneratie en grauwe staar. Courgettes zijn beter voor de ogen dan wortels.
Diabeten
Een courgette is goed voor mensen met diabetus mellitus of suikerziekte. Het bevat vrijwel alle vitaminen van het B-complex en zink, magnesium, vezels en het anmino-alcohol choline. Dit doet het stofwisselingsproces van suikers in de maag beter verlopen.Het bloedsuikerniveau krijgt minder pieken en dalen en dat is goed nieuws voor diabetici.
Het remt ontstekingen
Een extra voordeel voor suikerpatiënten en verder iedereen is dat courgettes ontstekingsremmende werking op celniveau hebben. De antioxidanten vitamine A, C, luteïne, zeaxanthine werken samen met polysacharide en omega 3 vetzuren preventief bij kanker, aderverkalking en hartinfarct.
Courgettezaadolie
De zaden van courgettes worden tot een olie verwerkt waarna het een natuurmedicijn is bij bacteriën en parasieten. In de traditionle geneeskunde wordt courgettezaadolie gebruikt om een vergrote prostaat mee te behandelen. Op deze manier voorkomt courgette-olie veelvuldig urineren bij mannen.
Roerbak kort
Courgettes behoren tot de makkelijkste groenten om zelf te kweken. Je hoeft hem slchts kort te roerbakken; eventueel kan het ook rauw worden gegeten. In de zomer kun je courgettes samen met aubergines roosteren op de barbecue. Behalve courgettes zijn courgettebloemen ook eetbaar; dat weet je alleen als je ze zelf kweekt! Genees smakelijk!