Chinese kool bestrijdt gastritis
Thomas Dijkman published an updated article in English about the medicinal use of Chinese cabbage.
Chinese kool is een kool die je niet moet koken. Je kunt hem uitstekend rauw eten of hooguit een minuutje roerbakken in een groentemix. Chinese kool komt oorspronkelijk uit China maar wordt tegenwoordig gewoon in de Hollandse kas gekweekt. Hij heeft een witte en lichtgroene kleur.
Voedingswaarde
In een Chinese kool zit 45% van de ADH aan vitamine C. Verder bevat het vitamine K; 38% van de ADH. Foliumzuur zit erin met 20% van de ADH en B6 met 18%. Deze percentages maken Chinese kool een gezonde groente. Er zitten ook anthocyaninen in; deze hebben een ontstekingsremmende werking en voorkomen allerlei welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas, kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat Chinese kool glucosinolaten die vooral kankerwerend zijn; met name borst-, blaas-, darm- en prostaatkanker worden door Chinese kool tegen gegaan.
Japanse oorlogsbuit
Chinese kool wordt in de V.S. nappa cabbage genoemd. De Japanners hebben na de Chinees-Japanse oorlog van 1937 tot 1945 Chinese kool naar hun land mee genomen en het nappa cabbage genoemd. Vanuit Japan is de groente weer in de V.S. beland. In Europa is Chinese kool via andere wegen bij de groentenboer beland.
Goed voor de maag
In de Chinese traditionele geneeskunde worden de kiemen van Chinese kool gegeten tegen gastritis of maagwandvliesontsteking. Het gaat daarom ook brandend maagzuur tegen. Volgens Chinese traditioneel geneeskundigen is Chinese kool een verfrissende groente, net als paprika, spruitjes, paardenbloemblad, andijvie, bloemkool, broccoli, spinazie, courgette en aubergine. Dit zijn bij uitstek groenten om in de zomer te eten.
Slasubstituut
Chinese kool kun je als slavervanger eten. Het is heerlijk om het te mixen met andere slabladeren. Daarnaast kun je de bladeren in reepjes snijden en roerbakken. Met zilvervliesrijst, champignons, paprika, ui, knoflook en ketjap is het een lekkere en gezonde combinatie. Genees smakelijk!