Hoe gezond is Bleekselderij?
Read an updated article in English about the healing power of celery.
Bleekselderij is ontstaan omdat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen hem hebben doorgekweekt uit gewone sellerie. Van sellerie komt ook de groente knolselderij. In de antieke tijd, zo´n 5000 tot 2000 jaar geleden kon men zonder genetische manipulatie groenten doorkweken tot een soort die er totaal anders uit zag. In de oude tijd dronk men een thee van de selleriebladen of men at de groente gekookt, bijvoorbeeld gepureerd. In de Middeleeuwen begon men deze groente niet alleen te zien als geneesplant maar ook als lekkernij. Het heeft tot de 18e eeuw geduurd voordat men bleekselderij rauw durfde op te eten.
Chinese geneeskunde
Wat je graag wilt weten is natuurlijk hoe gezond bleekselderij is. In de Chinese, traditionele geneeskunde is selderij al duizenden jaren gebruikt als medicijn bij hart- en vaatziekten. Het is namelijk een natuurlijke bloedverdunner. Dat komt vooral omdat er ftaliden in zitten. Deze stof maakt de spieren rond de bloedvaten rustig en relaxed zodat de vaten wijder open gaan staan. Dat heeft tot gevolg dat het bloed onder een lagere druk door de aders stroomt. Er is een tweede reden waarom bleekselderij goed is bij hoge bloeddruk. Het is namelijk een diureticum; dat is een medische term voor een plant die vocht afdrijft. Hartpatiënten krijgen vaak plaspillen voorgeschreven, want minder vocht, betekent minder bloed en dus een lagere bloeddruk. Bleekselderij bewerkstelligt dit zelfde effect!
Vrije radicalen neutraliseren
Verder is bleekselderij goed tegen kanker. Dat komt omdat er coumarinen in zitten, coumarinen zijn fytonutriënten die vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen kunnen voor veel schade zorgen in het lichaam; ze kunnen zelfs het DNA aantasten en kanker veroorzaken. Behalve coumarinen zitten er ook acetyleniciden in het bleekselderijtje. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat acetyleniciden de groei van tumorcellen stoppen! Dat zijn extra redenen om ´s avonds als snack bleekselderij te serveren. Het is puur al heerlijk maar je kunt ook de holle stelen vullen met biologische roomkaas, pindakaas of tahin!