Hoe bevorderen bietjes de gezondheid?

Het bietje wordt sinds de Middeleeuwen in verband gebracht met bloed en het hart. Hier komt de signatuurleer om de hoek kijken De signatuurleer is de leer die zegt dat de uiterlijke kenmerken van een plant de medicinale eigenschappen aanwijzen. Bietjes zijn rood, bloed is rood, dus bietjes zijn goed voor het bloed. 

Dat is niet zomaar bijgeloof; wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat bietjes goed zijn voor het bloed. De Amerikaanse Hartstichting, de American Heart Association, publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat het drinken van een halve liter bietensap de bloeddruk omlaag brengt! Het effect blijft 24 uur lang meetbaar. Dat betekent dat als je hoge bloeddruk hebt, je om de dag een halve liter bietensap kan drinken.


Krotenkoker

Bietjes worden rond Rotterdam krootjes genoemd. Een grappig Rotterdams scheldwoord is krotenkoker. Wat nog veel bijzonderder is, is het feit in een onsje kroten dat 27% van de  ADH aan foliumzuur zit. Dit is een groente die bij uitstek gegeten moet worden door zwangere vrouwen, want foliumzuur helpt een open ruggetje bij de baby voorkomen. Behalve foliumzuur bevat het bietje geen bijster hoge percentages vitaminen en mineralen. Het bevat des te meer fytonutriënten in de vorm van betalaïnen zoals betanine en vulgaxanthine; stoffen die helpen het lichaam te ontgiften en elimineren vrije radicalen die kanker en DNA-schade kunnen veroorzaken.


Bietjes, goed voor het bloed

Bietjes voorkomen aderverkalking doordat het homocysteïneniveau in het bloed gereguleerd wordt door bietjes. Normaal doet het aminozuur choline dat maar betaïne is een variatie van choline en helpt het lichaam mee het bloed gezond te houden. Daarnaast zorgt het bietje voor een leverbeschermende werking. De lever functioneert slechter door een verminderde doorbloeding; het bietje verbetert deze doorbloeding en helpt zo ischemie-reperfusie te bestrijden. Het helpt aandoeningen van de lever in het algemeen.

Een goede tip is om bietje met een kaasschaaf in plakjes te snijden en van olie, azijn en zwarte peper te voorzien; zo maak je je eigen bietencarpaccio. Genees smakelijk!