Kunnen groenten kanker voorkomen of genezen?
Dit artikel bevat geen medische adviezen maar resultaten van onderzoek op het gebied van Medicinale Voeding. Deze resultaten kunnen informatie bevatten die afwijkt van de kennis van regulier werkzame artsen en apothekers.
Wetenschappers doen vanaf de jaren 90 van de 20e eeuw voortdurend baanbrekend onderzoek in het vakgebied ´Medicinale Voeding´. Uit dit onderzoek komt het beeld naar voren dat een aantal groenten en andere voedingsproducten het risico op kanker verlagen. In vrijwel elk onderzoek speculeren wetenschappers over de mogelijke mechanismen die er werkzaam zijn die het risico op kanker kunnen verlagen. In de meeste gevallen wordt gekeken naar ontstekingsremmende stoffen in de vorm van vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Deze stoffen vangen vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken. Dus vrijeradicalenvangers zoals antioxidanten, in de vorm van vitamine A, C of E of fytonutrënten zoals glucosinolaten of quercetine, kunnen in theorie heel goed bijdragen aan het verlagen van het risico op kanker.
Er is een opvallende trend in het onderzoek naar groenten en kanker. Als je alle groenten bij elkaar legt waarvan wetenschappers constateren dat ze risicoverlagend werken voor kanker, dan valt op dat al deze groenten relatief veel omega 3 en omega 6 vetzuren bevatten. Er is een professor, Nobelprijswinnaar en directeur van het geroemde Max Planck-instituut geweest die in de jaren 20 van de vorige eeuw een relatie legde tussen een tekort bij mensen aan omega 3 en het verschijnen van de ziekte kanker. Deze man heet Otto Warburg. Zijn verhaal is uitgebreid opgetekend in het boek ´Het verzwegen verhaal over kanker van Brian Peskin´.
Margarine maakt ons ziek?
Vanaf 1880 zijn mensen steeds vaker plantaardige, bewerkte oliën gaan eten die afkomstig waren uit de industrie. Vlak voor die tijd werd margarine uitgevonden. Het Nederlandse bedrijf Unilever is het bedrijf dat als eerste in de wereld margarine op grote schaal produceerde en exporteerde. In margarine zit een sterk bewerkte vorm van olie waaruit alle vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen zijn gehaald. De olie moet sterk bewerkt worden zodat ze een vaste vorm krijgt zodat het gebruikt wordt als margarine of frituurvet, de vervanging van reuzel. Margarine is ontstaan als goedkope vervanging van roomboter. Als margarine wordt geproduceerd is het wittig en er wordt een kleurstof aan toegevoegd om het gelig te maken, de kleur van roomboter. Margarine kun je daarom met recht een nep-roomboter noemen.
Zuurstofvoorziening van lichaamscellen
Nadat een groot deel van de wereld overstapte van roomboter op margarine ontstond binnen 20 jaar een sterke stijging in het aantal kankergevallen. In margarine zit geen omega 3. Otto Warburg heeft onderzocht wat omega 3 precies doet in het lichaam. Omega 3 heeft meerdere belangrijke functies. Een van de functies is dat het zich in de celwanden nestelt. Daar bindt het zich aan voorbij komende zuurstofmoleculen en geeft deze zuurstof af aan de celkern. Iedere lichaamscel heeft zuurstof nodig om te functioneren. Als een lichaam te weinig omega 3 binnen krijgt, dan neemt een andere vetsoort plaats in de celwanden die geen zuurstof naar de cel kan brengen. Hierdoor komt er minder zuurstof in een cel en gaat deze cel minder goed functioneren. Otto Warburg deed 25 jaar onderzoek naar dit mechanisme. Hij constateerde dat als een lichaamscel over 65% beschikt van zijn normale zuurstofvoorziening, er alle voorwaarden zijn geschapen om de gezonde lichaamscel te laten verworden tot een kankercel.
Baanbrekend onderzoek genegeerd
Otto Warburg heeft zijn bevindingen in de jaren 50 en 60 na de Tweede Wereldoorlog bekend gemaakt aan heel de wereld op allerlei medische congressen en via publicaties in wetenschappelijke vakbladen. Echter, zijn inzichten werden totaal genegeerd. Er werd geen vervolgonderzoek op gedaan. De totale kankerindustrie richtte zijn pijlen op het creëren van drie kostbare methoden: chemotherapie, bestraling en operatie. Terwijl de oorzaak van het probleem: Omega 3 tekort door industriële voeding zoals margarine en frituurvet, werd weggewuifd.
Modern onderzoek bevestigt Warburgs bevindingen
Brian Peskin heeft modern onderzoek gelegd naast het onderzoek van Otto Warburg. Hij zag dat de wetenschappers, hoewel ze niet op de hoogte zijn van de onderzoeken van Warburg, telkens zijn bevindingen bevestigen. Alleen zitten kankeronderzoekers vast in een tunnelvisie. Ze zijn gepreoccupeerd met bestraling en chemotherapie. Men doet uitsluitend onderzoeken om deze medische missers verder te perfectioneren. Brian Peskin ziet echter dat in honderden onderzoeken die wetenschappers deden, elk positief resultaat van een antikankerwerking is gelinkt aan het feit dat de zuurstofvoorziening van een lichaamscel weer hersteld werd. Brian Peskin adviseert dan ook om veel omega 3 vetten te eten, in samenwerking met een proteïnerijk dieet, geen suiker en veel gezonde groenten. Dit dieet gebeurt in combinatie met het drinken van kruidenthee dat het lichaam reinigt van vrije radicalen, stoffen die ontstekingen veroorzaken en die ook tot zuurstoftekorten op celniveau en kanker kunnen leiden.
Pas op met visolie
Overigens zegt Peskin dat omega 3 uit visolie niet helpt. Deze visolie-omega 3 wordt wel zo genoemd maar is dat in feite niet. De suppletie met omega 3 soort uit visolie heeft de mens niet nodig. Een mens kan deze soort zelf aanmaken uit plantaardige basis omega 3, zoals Peskin dat noemt. Teveel omega 3 uit visolie kan zelfs schadelijke bijwerkingen hebben zoals duizeligheid en verminderd concentratievermogen.
Structurele medische missers
Twee alinea´s hierboven schrijf ik dat bestraling en chemotherapie medische missers zijn. Waarom kwalificeer ik bestraling en chemotherapie als medische missers? Omdat ze als bijwerking hebben: de dood. Het lijkt mij overduidelijk dat deze middelen erger zijn dan de kwaal. Als een medicijn als bijwerking heeft dat je ervan dood kunt gaan, zou ik het zelf niet gebruiken. Maar iedereen moet zijn eigen beslissing nemen hieromtrent.
Ethisch onverantwoord gedrag van het niet-onderzoeken
Daarnaast is het zo dat er totaal geen onderzoek wordt gedaan naar mensen die ´plotseling genezen´. Dat terwijl in vrijwel alle gevallen van mensen die plotseling genezen er sprake is van een radicale switch in voeding. Ik stel mij op het standpunt dat het ethisch onverantwoord gedrag van artsen en wetenschappers is om ´plotseling genezen van kanker´ niet te onderzoeken. Dit gedrag geldt voor de gehele kankerindustrie en met dit gedrag verliest zij wat mij betreft iedere vorm van autoriteit. Kortom: als artsen niet willen weten waarom mensen genezen van kanker, hoeven wij ook niet naar hen te luisteren als ze beweren dat chemo een noodzaak is. Dit is mijn persoonlijke visie. (Overigens val ik hiermee niemand aan; ik besef dat de hele kankerindustrie van fabriek tot spreekkamer geharnast is door protocollen en wetten en dat vele individuele werknemers hieraan geen debet hebben. We beginnen allemaal enthousiast en in het volste vertrouwen aan een baan maar soms blijkt de wereld totaal anders in elkaar te zitten.)
Omega 3 in oliën
Omega 3 zit natuurlijk niet vooral in plantaardige voeding zoals groenten. Maar ook groenten helpen tegen kanker. Postelein is de groente met de grootste omega 3-gehalte, en dan vooral zomerpostelein. Deze groente werd 2000 jaar geleden in het Midden-Oosten al als antikankermedicijn beschouwd. Toeval? Nee. Telkens weer duikt het feit dat dat planten die goed zijn tegen kanker veel omega 3 bevatten. Ook van de omega 3-rijke shiitake zijn veel onderzoeken bekend dat het kankerwerend werken. Zo blijkt uit een onderzoek dat het dagelijks eten van 100 gram shiitakepoeder het risico op kanker verkleint. Omega 3 zit des te meer in oliën zoals walnotenolie, hennepzaadolie, olijfolie, kokosolie en alle andere natuurlijke, biologische, koud geperste oliën. Van deze oliën heb je in principe niet erg veel nodig om aan je dagelijkse behoefte voor omega 3 te komen. In normale omstandigheden zou een of twee eetlepels hennepzaadolie genoeg zijn. Brian Peskin zegt echter dat je als je kanker hebt, beter twee tot drie keer zoveel kunt nemen als gebruikelijk. Je voegt de olie toe aan salades en elk eten dat je eet zoals aardappelen en rijst. Eventueel kun je een eetlepel puur innemen.
Geen suiker
In een anti-kankerdieet is het volgens therapeuten ook belangrijk om geen suiker en geen witmeelproducten te eten. Kankercellen voeden zich met suiker. In wit meel zit eigenlijk alleen maar suiker. In feite moet je tijdens een antikankerkuur om deze reden ook geen fruit eten behalve papaja en avocado. In die vruchten zitten geen suikers. Het is beslist aan te raden om therapeutisch advies in te winnen als je een antikankerdieet wilt volgen.
Kankerrisicoverlagende groenten maar geen medisch advies
Dit artikel bevat geen medisch advies maar geeft de stand van zaken weer in de medische wetenschap. Ik krijg veel vragen over welke groenten nu goed zijn tegen kanker. Daarom heb ik een lijst opgesteld van alle groenten waarvan wetenschappers hebben aangetoond dat ze het risico op kanker verlagen. Uiteraard gaat er nog veel meer onderzoek gebeuren in de komende tijd en dat is ook nodig. We weten nog niet genoeg over de geneeskrachtige effecten van groenten, ons dagelijks medicijn. Daarom kunnen we ook geen conclusies verbinden aan deze lijst en is het geen voorschrift of recept om voortaan kankervrij te leven; het is slechts een opsomming van wat wetenschappers tot nu toe zien als groenten die het risico op kanker verlangen.
Overigens is het zo dat iedere groenten beter werkt bij een bepaalde vorm van kanker, volgens wetenschappers. Dat kun je lezen als je op de link naar de groenten klikt.
Producten die genoeg omega 3 bevatten en waarin je veilig kunt bakken zijn: kokosolie, palmolie en biologisch-dynamische roomboter met het Demeter-keurmerk. Andere oliën kun je over een salade heen doen of in een smoothie verwerken.
Thomas Dijkman is onderzoeker op het gebied van Medicinale Voeding. Hij staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam Thomas Dijkman Medicinale Voeding bv knknr 66003423
Als je op de groente klinkt kun je er meer over lezen of een filmpje over zien.